ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Киноа или ориз – кои са предимствата на киноата?

Puls.bg   |   16 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Киноа или ориз – кои са предимствата на киноата?

Източник: iStockphoto

В условията на заилващ се интерес към здравословното хранене и редуциране приема на калории киноата заслужено печели все повече слава. Като добавка към салати или дори като основно ястие, тя вече е по-предпочитана от ориза в различните му разновидности, включително кафявия. Задълбочените прочувания на състава на киноата показват, че тези тенденции не са случайни, а тя наистина има своите предимства пред оризовите култури.

 

По-малко калории
Дори кафявият и черният ориз, които се сочат за най-бедни на калории сред оризовите култури, съдържат повече от тях в сравнение със същото количество киноа.

 

По-високо съдържание на белтъчини и мазнини и по-малко въглехидрати
Съдържанието на трите основни типа хранителни вещества в киноата е много по-полезно, отколкото в оризите. Тя съдържа около 2 пъти повече протеини, малко повече мазнини и около 20% по-малко въглехидрати от ориза. Киноата е сред много малкото растителни култури, които съдържат цялата комбинация от незаменими аминокиселини – нещо, което важи предимно за животинските храни. Освен това съотношението между количеството протеини и въглехидрати при киноата е много благоприятно. Това я прави отличен източник на енергия за диабетици и други хора, които искат да намалят приема на въглехидрати, без нужда от гладуване. Киноата има нисък гликемичен индекс и не води до резки повишавания на кръвната захар.

 

Осигурява продължителна ситост
Киноата има и по-високо съдържание на фибри от ориза. Това й позволява да държи по-продължителна ситост след консумация. В условията на ниска калоричност този ефект я прави по-полезна от всички оризови култури.

 

По-богата на антиоксиданти
Киноата съдържа голямо количество полифеноли – органични вещества с мощно антиоксидантно действие. Освен това има данни, че консумацията на киноа помага за по-ефективно възстановяване на други типове антиоксиданти в организма за по-пълно неутрализиране а свободните радикали.

 

 

По-високо съдържание на микроелементи и други органични съставки
Киноата има естествено високо съдържание на бетаин – аминокиселина с важна роля за черния дроби и детоксикацията на организма. Количеството бетаин в даден обем киноа е около 800 пъти по-високо, отколкото в същия обем ориз, независимо от вида му.

 

В пъти по-голямо е и съдържанието на някои важни микроелементи в киноата. Тя е много по-богата на магнезий, калий, желязо и др.

 

Ясно е, че голямата популярност на киноата в последните години не е случайна. Тя предлага много полезна алтернатива не само на ориза, но и на всички други житни и зърнени култури за набавяне на полезни вещества в много по-високи дози.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter