ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Е110 – хранителната боя, която влияе зле на децата

Puls.bg   |   13 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Е110 – хранителната боя, която влияе зле на децата

Източник: iStockphoto

Както всички добавки към храната, които се означават с Е и първа цифра 1, Е110 спада към групата на оцветителите. С този код в хранителната индустрия се означава специфично вещество, известно като „сънсет жълто“. Името му ясно подсказва какво оцветяване придава на продуктите, за чието производство се ползва.

 

Е110 се употребява в производството на лекарства, храни и напитки. Най-големи дози от него се ползват съответно в хранителната промишленост при производството на желета, сладоледи, сладкарски изделия, снаксове, сосове, сокове и нектари.

 

Именно такива продукти може да бъдат източник на високи дози Е110, които да имат негативни последствия върху здравето.

 

Най-потърпевши в случая са децата и подрастващите. По отношение на тази възрастова група Е110 се счита за потенциално опасна за прием добавка към храната. Като безопасен се сочи дневният прием на Е110 в рамките на 4 мг на килограм телесно тегло. Всяко количество над тази норма може да доведе до нежелани странични ефекти.

 

Свръхприемът на Е110 с храната се асоциира с негативни последствия за конкретни аспекти на детското здраве. Има данни, че във високи дози веществото може да провокира различни храносмилателни и стомашни проблеми – хранителна алергия, непоносимост към определени храни, подуване на корема и др. По-сериозни са обаче психо-интелектуаните последствия при децата. Според проучванията прекомерният прием на храни и напитки, съдържащи Е110, може да доведе до хиперактивност или хроничен дефицит на вниманието.

 

Допълнитлена опасност от страничните ефекти на Е110 идва от факта, че добавката често се ползва заедно с други оцветители, например с Е102 (тартразин) или Е123 (амарант) за постигане на по-плътни цветови нюанси при производството на храни и напитки.

 

 

Е110 попада в група от няколко хранителни добавки, които през 2009г. са предложени за налагане на официална забрана за ползването им в страните от Европейския съюз. Тогава учени от университет в Саутхемптън, Англия, установяват, че забраната за ползване на Е110 в храните ще доведе до 30% намаляване на броя на децата, диагностицирани с хиперактивност или хроничен дефицит на вниманието. 

 

До забрана за ползването на Е110 в хранителната индустрия обаче не се стига и днес добавката е разрешена за употреба и в Европейския съюз, и в САЩ. Налице е все пак тенденция към налагане на нейни по-безопасни заместители и алтернативи. Освен това в много страни на етикетите на храните, съдържащи Е110, вече задължително се посочват възможните странични ефекти от прекомерния прием на добавката.  


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter