ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Комбиниране на храни – защо да не смесваме риба и мляко?

Puls.bg   |   02 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Комбиниране на храни – защо да не смесваме риба и мляко?

Източник: iStockphoto

Правилното комбиниране на храните, които консумираме в едно хранене, е много важно за пълното усвояване на полезните им съставки, без риск от дискомфорт и тежест в стомаха след ядене. В някои случаи обаче комбинирането на храните изисква избягване на определени продукти след консумация на други, защото последствията може да са много сериозни.

 

Никога не смесвайте мляко и риба от консерва в едно хранене. Това е основен принцип в здравословното хранене не защото комбинацията не е полезна, а защото може да е животозастрашаваща. И макар случаите с опасно хранително натравяне след подобно комбиниране на храните да са много редки, предупреждението ще е актуално винаги.

 

Прясното и киселото мляко са сред най-богатите на протеини храни. Същото важи и за рибата във всяка форма. Основно правило по отношение на здравословното хранене е да не се консумират едновременно два растителни или два животински източника на протеин. В случая с комбинирането на мляко и риба ще се получи точно това, а резултатът ще се изразява в забавен метаболизъм и взаимно негативно повлияване на усвояването на двете храни.

 

При комбиниране на кисело или прясно мляко с риба от консерва обаче опасността е по-голяма. Ако консервата не е произведена в стерилна среда, съществува риск рибата в нея да се порази от опасни ботулинови бактерии, развиващи се свободно в безкислородната среда. Колкото повече съставки има консервата, толкова по-висок е риска с някоя от тях да се внесат спори на опасните бактерии и с времето консервата да се обогати с ботулинов токсин. При консумация едновременно с мляко, ботулиновите бактерии правят опасна реакция с млечния протеин и може да доведат до сериозно натравяне и интоксикация. Препоръката важи и в случаите, когат оконсервирана риба се консумира с млечни сосове.

 

 

В съвременните условия на чисто производство рискът от подобни опасни реакции е много нисък. Дори така да е обаче, превантивната грижа винаги е необходима. Същият съвет важи и за комбинирането на мляко с други продукти от консерва. Дори да няма риба в нея, вероятността да са внесени ботулинови бактерии остава, както и опасността от реакция с млечните продукти.

 

Затова консумацията на мляко и консервирани продукти трябва да става само след определен интервал от време, за да се даде възможност за изнасяне от организма на единия продукт преди да се консумира другия и да няма възможност за реакция между тях.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter