ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Веселин Христов: Кризите оставят отпечатък в битието на детето

Румяна Тасева   |   26 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Д-р Веселин Христов: Кризите оставят отпечатък в битието на детето

Източник: Личен архив

Д-р Веселин Христов е завършил медицина през 1994 г. Специализира анестезиология и реанимация, по-късно и психиатрия. От десет години работи като психиатър и психотерапевт. Тази комбинация от познания за тялото и психиката обуславят и неговия холистичен подход към здравето и третирането на различни психични състояния. 

 

Имa бoгaт oпит с пациенти от всички възрастови групи. Той е един от малкото детски психиатри в България. Занимава се с групова и индивидуална психотерапия, клинична супервизия, подготвяне на план с терапевтични цели, кризисна терапия, диагностика и медикаментозно лечение и изготвяне на експертизи. 

 

Практикува в няколко града – София, Русе, Велико Търново и Разград.

 

Д-р Веселин Христов ще е лектор на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе на 31 март – 1 април.

 

- Д-р Христов, какво е това криза?

 

Изхождайки от етимологията на думата, можем да разглеждаме кризите в живота на хората като моменти на нестабилно състояние, които застрашават статуквото, но също така имат потенциала да откриват нови възможности. В този смисъл, те могат да се разглеждат като ситуации на преход, от който би трябвало да се извлече най-доброто.

 

- Децата преминават ли през кризи? Не са ли те една книга с бели листа, върху които пишем? Какво всъщност се случва, за да изпадне едно дете в криза?

 

Кризите са естествен елемент от развитието на човека от раждането до неговата смърт – те бележат важни жизнени процеси, свързани с физическото и психическото му узряване, стават крайъгълен камък за вземане на сериозни решения и правене на житейски избори. Кризите не са натоварени непременно с негативна нюансираност и въпреки болезнените преживявания, с които са свързани, те имат утвърждаващ ефект в един по-общ план. Преодолявайки кризите, хората излизат от тях с повече опитности, с нови познания за живота и с придобити стратегии за справяне.

 

Понякога кризите оставят дълбок отпечатък в битието на човека и знанието за тези последствия ни дава възможност за една реална превенция на неадекватното отреагирване по време на криза. В това отношение, родителите са тези, които би трябвало да имат осъзнатост за реалните преживявания на децата и за въздействието, което имат кризисните ситуации върху психичния свят и бъдещето на детето.

 

- Има ли закономерност в появата на кризите? Има ли типични възрасти, в които се случват обичайно или необичайно кризите при децата?

 

Освен кризите, свързани с появата на непредвидени житейски ситуации (боледуване, раздяла, загуба на близък човек), в развитието на детето има и възрастови периоди, характеризиращи се с критични промени, засягащи неговата физика и психика. Често като такива се определят периодите между 2-4 години, между 7-8 години и с началото на пубертетната възраст (тийнейджърство). 

 

Първият се свързва с най-ранната сексуалност на детето и болезнената трансформация на отношенията му с неговите родители, което довежда до неговата Аз-ова диференциация и е предпоставка за началото на една нормална комуникация със света извън семейството. Това е фаза на изключително интензивно натрупване на познания за собственото тяло и за общуването между хората. Твърде натоварващ, но и изключително важен период за бъдещото развитие на детето.

 

Вторият период бележи началото на една по-интензивна социализация на детето, на навлизането му в света на правилата и ограниченията, на систематичното обучение и натрупване на интелектуално познание. Раздялата с безгрижието и безметежността на ранното детство съвсем закономерно създава напрежение и тревожност у децата, поставя ги в ситуация на задължително съобразяване с условията на света на възрастните. Този преход изисква много търпение и толерантност от страна на родителите и първите учители на децата, както и креативност за преодоляване на неизбежната детска съпротива.

 

Периодът на пубертета традиционно се определя като период на изпитание за отношенията между деца и родители. Свързана с крайно драматични промени в тялото и психиката на подрастващите, тази фаза от развитието има огромно влияние върху способността на детето да навлезе като автономен субект в света на зрелите хора и да се изправи срещу предизвикателствата на живота. Това е една финализация на процеса на отделяне, неизменно свързан с провокативно и отхвърлящо авторитети поведение, с установяване на отношения на групова принадлежност и оформяне на личностовите характеристики. Този период изисква изключително усилие и осъзнаване от страна на родителите относно необходимостта от промяна на начина, по който те мислят и се държат с вече порасналите си деца.

 

Въпросите си към д-р Веселин Христов можете да зададете след лекцията му на 1 април в зала София ивент център по време на Форум бременност и детско здраве. Посещенията са безплатни. За регистрация >>


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter