ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо да избягваме рулцата от раци?

Puls.bg   |   16 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо да избягваме рулцата от раци?

Източник: iStockphoto

Всеки, който е хапвал от т.нар. рулца от раци, предлагани широко в хранителните магазини, може да се „похвали“, че успешно е заблудил стомаха си за вида на храната, която яде. Истината е, че това, от което са направени рулцата от раци, няма общо с рачешкото месо, а е само негово подобие – имитиращ продукт. Имитиращ успешно вкусовите, но не и хранителните му качества.

 

Продуктът, от който се приготвят търговските рулца от раци, е достъпен, лесен за приготвяне и с ниска хранителна стойност.

 

Истинското рачешко месо, подобно на повечето морски продукти, е богато на белтъчини и бедно на въглехидрати. Проучванията показват, че съдържанието на рулцата от раци от магазина е точно обратното. Те са богати на въглехидрати и калории и едновременно с това са с много ниско съдържание на протеини.

 

По-задълбоченото проследяване състава на рулцата от раци показва, че те са приготвени от гелообразна паста от фино смлени рибни продукти. Тя обаче съставлява малка част от общата маса, в която преобладават добавени нишесте, изкуствени оцветители и ароматизатори, които да имитират качествата на истинското рачешко месо.

 

Този състав на рулцата от раци е причина те често да се посочват като еквивалент на кренвиршите по отношение на силно процесирания си състав и метод на производство.

 

 

Полезни или вредни са рулцата от раци с имитиращо месо?

Тези хранителни продукти не може да се определят директно като вредни, но трябва да се отбележи, че в състава им липсват по-голяма част от полезните вещества, откривани в истинското рачешко месо. Освен по-ниското съдържание на белтъчини, те се отличават и с пренебрежимо слабо присъствие на селен, цинк, магнезий, йод, витамини А, В12 и D, за разлика от истинските морски раци.

 

Затова дилема тук на практика няма – ако ви се хапва рачешко, заложете на по-скъпия, но автентичен и наистина полезен продукт. Единствен позитив на имитиращите рулца от раци е фактът, че те може да се хапват като заместител на истинските морски храни от хора, които са алергични към ракообразни.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter