ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

3 ползи от горчицата

Puls.bg   |   13 март 2018   |   Коментари 0
   
   
3 ползи от горчицата

Източник: iStockphoto

Подвеждайки се по факта, че горчицата най-често се ползва за подправяне на бургери, дюнери и други бързи и нездравословни храни, сме склонни да гледаме на самата нея също като на продукт без полезни качества и дори с негативни такива.

 

А истината е, че горчицата освен универсален кулинарен сос е и много полезен хранителен продукт.

 

Горчицата се приготвя от смляно синапено семе, към което се прибавят вода, оцет, сол и растителна мазнина. Особено когато се приготвя у дома и се ползват полезни растителни мазнини, например зехтин, гирчицата може да се превърне в източник на важни хранителни вещества с няколко много позитивни ефекта върху здравето.

 

Подпомагане на сърдечната дейност
Жълтата горчица, приготвена по класическата рецепта, е богат източник на калий и магнезий. В 100 г горчица се съдържат около 130 мг калий и около 50 мг магнезий. Основна суровина за набавянето им е синапеното семе. И двата минерала са незаменими за сърдечното здраве и пряко зависещите от него фактори като кръвното налягане, пулса и състоянието на кръвоносните съдове. Високото съдържание на ненаситени мастни киселини в синапа и зехтина допълва идеално позитивния за сърцето и съдовете ефект на калия и магнезия.

 

Заздравяване на костите и зъбите
Синапеното семе е богато на още един ключов минерал – калций. В 100 г горчица може да се съдържат около 50-60 мг от него. Редовната консумация на горчица може да допълни нуждата от ежедневен прием на достатъчно калций.

 

Превенция на раковите заболявания
Синапът и неговите семена са богати на два много важни типа антиоксиданти. Това са биоактивни вещества от групата на т.нар. глюкозинолати и изотиоцианати. От една страна, именно на тях се дължи горчивият вкус на синапеното семе, защото растението ги произвежда като средство за самозащита от някои насекоми и вредители. В съставът на горцитата обаче тези вещества имат много балансиранб аромат, а мощното им антиоксидантно действие е обект на засилен научен интерес като средство за елиминиране на опасните свободни радикали и за превенция на редица злокачествени заболявания. В последните години се натрупват все повече данни, че биоактивните вещества в синапеното семе, и съответно в горчицата, може да се ползват в борбата с рака на дебелото черво.

 

 

За гарантиране на полезната хранителна стойност на горчицата, препоръчително е тя да е домашно приготвена. Стнадартната рецепта включва 4 лъжици синапено семе, 3 лъжици оцет или лимонов сок, четвърт чаена лъжичка сол, или на вкус, и четвърт чаена чаша вода. За засилване на аромата, а и на полезните качества, може да се добави и малко чеснова паста.

 

Горчицата не само допълва вкуса на почти всички печени ястия, но може да засили и полезния им за здравето ефект. Тя е сред продуктите, които незаслужено се пренебрегват, защото погрешно се свързва с негативния ефект на фаст фууд продуктите, с които най-често се асоциира консумацията й.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter