ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Най-тежките храни и напитки за мозъка

Puls.bg   |   21 февруари 2018   |   Коментари 1
   
   
Най-тежките храни и напитки за мозъка

Източник: IStockphoto

Поддържането на мозъка е от съществено значение за нашето здраве. Храната, която консумираме е едно от нещата, което въздейства на мозъка. Тя влияе върху паметта и настроението ни, увеличава риска от деменция. Последните прогнози показват, че до 2030 г. това заболяване ще засегне повече от 65 милиона души по целия свят. 

 

Ето кои храни и напитки от ежедневието ни имат най-тежко влияние върху мозъка:

 

Подсладени напитки 

 

Плодов сок, сода, кола, енергийни напитки, степчета... Всички те са с високо съдържание на добавени захари и оцветители, които водят до покачване на килограмите и увеличаване на риска от сърдечно съдови заболявания, диабет тип 2, както и проблеми с мозъка. От своя страна диабетът увеличава риска от появата на Алцхаймер

 

Основен компонент на много захарни напитки е високофруктозният царевичен сироп, който се състои от 55% фруктоза и 45% глюкоза. Високият прием на фруктоза може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, голямо количество на мазнини в кръвта, диабет и артериална дисфункция. Тези аспекти на метаболитния синдром могат да доведат до увеличаване на дългосрочния риск от развитие на деменция. 

 

Храни с рафинирани въглехидрати

 

Рафинираните въглехидрати включват захари и силно преработени зърна. Обикновено те имат висок гликемичен индекс - тялото ни бързо ги усвоява и води до покачване на кръвната захар и инсулина. Доказано е, че такива храни нарушават нормалните функции на мозъка. 

Изследвания показват, че само едно хранене с висок гликемичен индекс може да увреди паметта както на деца, така и при възрастни. Резултатите от друго сочат, че хората, които имат по-висок прием на мазнини и нерафинирана захар, са с по-слаба памет. Този ефект може да се дължи на възпаление на хипокампуса - част от мозъка, която засяга някои аспекти на паметта. 

 

За препоръчване е избягването на тестени закуски и други преработени храни за бърза консумация или заменянето им със зеленчуци, плодове, бобови растения и пълнозърнести храни.

 

Храни с високо съдържание на транс-мазнини

 

Транс мазнините са вид ненаситени мазнини, които имат вредно въздействие върху здравето на мозъка. Те се срещат в месото и млечните продукти. Някои от тях са с високо съдържание на захар, добавени мазнини и сол, например чипс, сладки, макарони, пуканки за микровълнова фурна, сосове и други. Висококалорични са  и с ниско съдържание на други хранителни вещества, които са полезни за здравето ни. Те постепенно забавят функциите на мозъка. Според наскорочно проучване, проведено в САЩ, храненето с бързи храни може да доведе до дегенеративни заболявания. Друго доказва, че над 5 000 души, които се хранят с преработено месо и пържени храни, имат проблеми с мозъка. 

 

Един от начините, по които храните с транс-мазнини могат да окажат негативно влияние върху мозъка, е чрез намаляване на производството на мозъчния невротрофичен фактор. Тя се намира в различни части на мозъка, включително хипокампуса и има важно значение за дългосрочната памет.  

 

За предпочитане е да избягваме този вид храни, да ядем повече зеленчуци, ядки, семена, бобови растения, месо и риба.

 

 

Риба с високо съдържание на живак

 

Живакът е силно токсичен. Някои по-големи хищни риби могат да съдържат живак заради замърсяване на околната среда. Те могат да пренасят над 1 млн. пъти по-голямо количество от това, което се намира в заобикалящата ги вода. Морските дарове, особено диви сортове, са най-големите преносители на живак, според медицинския сайт NDTV Doctor. 

 

След като човек погълне живак, той се концентрира в мозъка, черния дроб и бъбреците. При бременни жени може да засегне плацентата. Живакът нарушава централната нервна система и невротрансмитерите, което води до увреждане на мозъка. 

 

Повечето риби съдържат висококачествен протеин и много важни хранителни вещества, като омега-3, витамин В12, цинк, желязо и магнезий. Ето защо е важн да ги включваме поне 2 пъти в седмично в менюто си, но да внимаваме  какъв е произходът на рибата, която купуваме. Препоръчва се възрастните да ядат две до три порции риба на седмица. Бременните трябва да избягват консумацията на риба тон, скумрия, риба меч и месо от акула.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-02-25 22:16:39
ako e namek za nekorektno otno6enie ot moia strana - mislia 4e dokrai vsi4ko sum kazala . za6toto vijdam dumata demencia- dosta dobre pomnia vsi4ko .
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter