ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

С коя храна ще намалим сърдечносъдовия риск?

Puls.bg   |   20 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
С коя храна ще намалим сърдечносъдовия риск?

Източник: iStockphoto

Явно, не случайно българинът е измислил киселото мляко. Легендата от хилядолетия дава решениe на често срещан проблем сред населението ни. Вероятно, сте в течение, че 65% от нас гинат от сърдечносъдови заболявания. Водещи сме в черните класации в тази класация в Европа. Българите сме и генетично обременени и, съответно, много по-предразположени да развиват сърдечносъдови заболявания. И докато населението по на юг е открило ползата за здравето от т.нар. днес "Средиземноморска диета", оказва се, за българите киселото мляко е нещо като еликсирът на здравето.

 

В публикация на American Journal of Hypertension се изтъква, че редовната консумация на кисело мляко помага за намаляване риска от сърдечносъдови заболявания при наличие на хипертония. Високото кръвно налягане е пряк и основен фактор за възникването на сърдечносъдови инциденти. Изводът е направен на база мащабно проучване, включващо 73 000 души, от които 55 000 жени на възраст 30 – 55 години и 18 000 мъже на възраст 40 – 75 години.

 

Данните за проучването са събирани от 1980 г., като участниците в него са попълвали обстойна анкета, съдържаща 61 въпроса за хранителните си навици. В последствие хората са давали редовно информация за възникналите с времето болестни състояния, включително и за сърдечносъдови инциденти, каквито са инфарктът и инсултът. 

 

 

 

При участниците с най-висока консумация на кисело мляко изследователите изчисляват 30% по-нисък риск от инфаркт при жените и 19% при мъжете. За периода на проучването общо били регистрирани 5448 случаи на инфаркт и инсулт, 3300 при жените и 2148 при мъжете. 

 

При тези, които хапват повече от две порции кисело мляко (2 кофички) на седмица, се отчита 20% по-нисък такъв риск. Редуцирането на риска от сърдечносъдови заболявания при пациентите с хипертония било много по-голямо, когато, освен редовната консумация на кисело мляко, хората се придържали и към специализиран режим на хранене, подкрепящ здравето на сърцето. 

 

Полезният ефект на киселото мляко и ферментиралите млечни продукти не се открива сега. Напротив, за провеждането на това 30-годишно проучване основание дават други малки изследвания, споделя един от авторите му Джъстин Бендиа. Екипът сега извежда фактите, черно на бяло, че тези продукти са полезни за сърцето. Когато менюто е достатъчно богато и на полезни фибри, получени от консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, грижата за здравето е значителна, допълват те. 

 

По статистичните данни на НСИ можем да си дадем ясна представа за сърдечносъдовото здраве на българина. За 2016 година умиранията заради болести на органите на кръвообращението (I00-I99) са съответно: общо 70 459, мъже 34 249 и жени 36 210, като след 75-годишна възраст разликата по този пол е очевидна не в полза на традиционно нежния. 

 

Общата цифра заради сърдечносъдова причина, като цяло, е многократно по-голяма спрямо останалите. За сравнение, следващата причина са ракови заболявания - 17 294.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter