ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чаша червено вино с вечерята – днес не пропускайте

Puls.bg   |   14 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Чаша червено вино с вечерята – днес не пропускайте

Източник: iStockphoto

Разкриването на здравните ползи от червеното вино обикновено се ограничава единствено до споменаване благоприятния му ефект върху дейността на сърцето, което е доказано отдавна. Днешният ден обаче предоставя възможност да обърнем по-комплексно внимание на древната напитка и да разкрием още един много позитивен ефект от консумацията й.

 

Червеното вино все по-често се разглежда и като богат източник на пробиотици за стимулиране на чревната флора и подобряване дейността на чревния тракт.

 

Популярността на пробиотичните бактерии в последните години нарасна значително и те се добавят към състава на най-различни храни. Има обаче и хранителни продукти, които са естествено богати на пробиотици. Такива са повечето ферментирани храни и, успоредно с киселото мляко, червеното вино е водещ сред тях.

 

Ферментацията на гроздето позволява бурно развитие на полезните за чревната флора бактерии, които обаче се унищожават с процеса на дестилация и така най-високо е съдържанието им именно във винените продукти. Освен това полифенолните съединения в червеното вино стимулират растежа на полезните микроорганизми в червата (бифидобактерии и лактобацили) и потискат растежа на потенциално опасните такива.

 

И докато консумацията на червено вино няма как да се предпише като самостоятелна мярка за подсилване на чревната флора и подобряване на храносмилането и имунитета, на деня, отреден като празник на виното, ползите от него няма как да се пренебрегнат.

 

Комбинирането на чаша червено вино с пълноценно меню на празничната трапеза отключва приятното общуване, помага за допълване на вкусовете, а и улеснява усвояването на храната. Разнообразният състав на червеното вино стимулира производството на стомашен сок, с което се редуцира времето за престой на храната в стомаха.

 

 

Ако редовно подбираме по-леки храни за вечеря, консумирането им с чаша червено вино ще премахне риска от тежест в стомаха и подуване след вечеря. А премахването на риска от подобен дискомфорт е важно условие за всяко празнично хранене.

 

Проучванията разкриват защо червеното вино и червените меса се допълват толкова добре. Установено е, че протеините в месото омекотяват ефекта от танините във виното, а то от своя страна действа успешно за елиминиране на някои натоварващи храносмилането продукти, отделяни при метаболизирането на месата.

 

Така, чаша червено вино с вечерята, особено днес, се явява много полезно средство в повече от един аспект.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter