ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Е510 – добавката в храните, която не е за всеки

Антон Асенов   |   09 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Е510 – добавката в храните, която не е за всеки

Източник: iStockphoto

Като общо правило добавките към храните, които се означават с буквата Е и няколко цифри след нея, са строго разделени в няколко категории според действието си. Добавките, чието цифрово означение започва с 5, са регулатори на киселинността на храните, с изразено влияние върху процеса на печенето им. Така, храните, които съдържат тази група добавки, са предимно в печена форма. Един от широко потребяваните продукти от тази група е Е510 амониев хлорид.

 

Амониевият хлорид е известен и като нишадър. Продуктът не фигурира в групата на официално одобрените добавки към храната за ползване в Европейския съюз, но не е и забранен, защото няма данни за директни токсични ефекти от употребата му в малки количества. Затова на пазара се откриват редица печени храни, на чиито етикети е обозначено съдържание на Е510. Все пак експертите препоръчват такива продукти да се консумират с повишено внимание от хора с определени здравословни проблеми, които ще посочим по-долу.

 

Е510 се ползва в хранителната индустрия с две основни цели:

  • За подобряване цвета на брашната;
  • За подпомагане на печенето на продуктите и за придаване на специфичен хрупкав вкус:

 

Осигурявайки тези два ефекта, амониевият хлорид се добавя при производството на редица тестени продукти – хлебни изделия, кексове и други сладкиши, които се пекат и при печенето се търси максимално бухване.

 

 

Е510 не придава специфичен вкус на продуктите, в чийто състав е вложен, и потребителят може да се информира за присъствието му единствено по обозначенията върху етикета. Няма данни за токсично действие на нишадъра при здрави хора след консумация на съдържащи го храни. Експертите обаче препоръчват към такива храни да се подхожда внимателно в няколко случая.

 

Хранителните продукти, съдържащи в състава си добавката Е510, е добре да се избягват от хора с хронични чернодробни проблеми, с бъбречни нарушения или стомашни неразположения. Амониевият хлорид може да предизвика ацидоза с гадене и болки в корема.

 

Клинични проучвания показват, че преработката на амониевия хлорид в организма може допълнително да натовари тези органи и да влоши функционалността им. Подобни последствия обаче се наблюдават само при прием на големи дози амониев хлорид, каквито само с храната трудно може да се консумират.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter