Внимателно с витамин К!

Puls.bg   |   02 ноември 2009   |   Коментари 3
Внимателно с витамин К!

В растенията витамин К се намира под формата на филоквинон, а в продуктите от животински произход като менаквинон. Витамин К2 влиза в група вещества, определяни като витамин К. Срещат се и под общото наименование менаквинони.
 


Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който нормално се синтезира в храносмилателния тракт от бактерия, която е част от естествената микрофлора на червата.
 


Витамин К2 се намира в жълтъка на кокошите яйца, маслото, телешкия черен дроб, различни сирена и в продукти, произдедени от ферментирали соеви зърна (японската храна „натто“).
 


Храната от ферментиралите соеви зърна е най-добрият източник на витамин К2. Витаминът в нея се получава при процес на ферментиране от бактерия, подобна на тази, която населява червата. Количеството витамин К2, което се съдържа в млечните продукти е по-малко от това на витамин К1.  
 


Витамин К2 участва в процесите на кръвосъсирване и има важно значение за изграждането и поддържането  на здравето на костите. При метаболитните процеси в организма, той спомага свързването и усвояването на калция и транспортирането на същия минерал в организма.
 


Витамин К2 е по-ефективен от витамин К1 по отношение на изграждането на костите. При него за разлика от витамин К1 се наблюдава и ефект да намалява вредния холестерол и да подтиска развитието на атеросклероза. Витамин К2 може да предпази от фрактури и  поддържа плътността на лумбалните кости при остеопороза. Витамин К2, комбиниран с витамин Д и калций се изписват при терапията и превенцията на остеопороза.


Витамин К2 е по-биологично активната форма на витамините К. Витамин К2 помага и при миелодиспластичен синдром (MDS). Заболяване, при което се наблюдават хемопоетични нарушения и чиято отличителна черта е съчетаването на хиперактивен мозък с нисък брой на кръвните клетки.
 


Витамин К2 и неговите производни индуцират апоптозата на клетките при левкемия и повишава ефекта на L-транс ретинова киселина.
 


Тъй като витаминът се синтезира от тялото се смята, че не се налага неговият прием във вид на добавки, още повече, че той в напълно достатъчно количество може да се набави и чрез консумация на подходящи храни.
 


Не се препоръчва самоволен прием на добавки и медикаменти, базирани на витамин К, включително и витамин К2, тъй като той има отношение към кръвосирването и може да доведе до нежелани ефекти. По принцип висок процент от българите се предразположени към образуване на тромби, което налага допълнително повишено внимание на прием на витамин К.
 


Още по темата:


реклама  




Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

мара     2012-09-19 17:42:53
относно „микрофлората в червата“,то за да не се нарушава при приема на антибиотик се препоръчва едновременно вътрешно приемане на витамин B-complex /б комплекс/ или „Bioflorin“ нa „Sanofi aventis“ и микрофлората на червата ви ще си е наред, та дори и активия върши работа
а относно развалените зъби/ четка и паста редовно и правилно,постоянна устна хигиена и редовно посещение при зъболекар или дентален хигиенист
Димитър Димитров     2011-02-23 09:40:43
Това, което е написано в статията до голяма степен не е вярно. Витамин К2 саществува в 13 подгрупи:от МК-1 до МК-13. Най важната подгрупа е МК-7. В последните години се доказа че витамин ПК-7 играе изключително важна роля при отнемане на калция от стените на кръвоносните съдове и реално намаляване на кръвното налягани и вероятността от сърдечно-съдови заболявания.
Ludmil     2010-03-26 11:28:42
Има връзка между разваляне на зъбите и дисбактеироза след лечение с антибиотици и поради неправилно хранене с киселинно образуващи храни (бяло брашно, захар, готвени храни и др.). И двете са фактор за унищожаване на микрофлората в червата и така се спира производството на витамин К.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Знаеш ли какво е да се чувстваш лек като перце...

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Кои са храните, от които кожата засиява?
Кои са храните, от които кожата засиява?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising