ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Комбиниране на храни – яжте плодовете самостоятелно

Puls.bg   |   22 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Комбиниране на храни – яжте плодовете самостоятелно

Източник: iStockphoto

След като разгледахме общите принципи на здравословното комбиниране на храните и посочихме защо не бива да се комбинират протеини и въглехидрати в едно хранене, време е за няколко конкретни препоръки.

 

Ясно е, че има храни, които се разграждат и усвояват чрез близки ензимни механизми и може да се приемат едновременно, без риск от претоварване на стомаха и червата. Има обаче и такива, които е препоръчително да консумираме самостоятелно. Това ще позволи оптимално бързо усвояване на полезните им съставки. Сред тези храни са и плодовете – едни от най-полезните хранителни продукти, които обаче често консумираме по не най-здравословния и подходящ начин.

 

По отношение на плодовете диетолози и експерти в храненето дават 2 важни препоръки. Съблюдаването им ще ни позволи да извлечем максимална облага от плодовете – да се заредим с енергия и полезни вещества и да се предпазим от дискомфорт и тежест в стомаха след хранене.

 

Консумирайте плодовете самостоятелно

Малко са по-подходящите десерти след което и да било основно хранене от свежите и сочни плодове. Оказва се обаче, че този навик е колкото приятен за небцето, толкова и затормозяващ за стомаха и червата.

 

Повечето плодове са богати на прости и много лесно усвоими въглехидрати. Те може да се разградят и усвоят напълно само в рамките на 20-30 минути. Освен това простите захари са първите хранителни вещества, коит опостъпват в кръвта след хранене и я насищат на глюкоза. От една страна, това забавя метаболизма на другите хранителни продукти, които сме консумирали, а от друга – кара организма да складира ненужната за момента енергия от тях под формата на мазнини в телесните депа.

 

И след като плодовете се разграждат и усвояват по-бързо от останалите хранителни продукти, най-добре е да се консумират самостоятелно и по-възможност на празен стомах.

 

Избягвайте плодовете късно вечер

Освен че натоварват работата на стомаха и червата след хранене, плодовете крият и друг риск, ако се консумират след основното мени и особено след вечеря. При тези случаи плодовете престояват в стомаха по-дълго от необходимото, което отключва процеси на ферментация, довещи до едно от най-честите стомашни оплаквания.

 

 

Повишеното газообразуване при ферментацията на плодовете води до подуване на стомаха, усещане за тежест и дискомфорт. Редовната консумация на плодове късно вечер е основна причина за продължителни оплаквания от запек и нередовен стомах. Затова плодовете късно вечер не са препоръчителен избор.

 

Макар и да не се комбинира безпроблемно с другите основни хранителни продукти, плодове трябва да се консумират редовно. Те предлагат най-достъпният източник на витамини, микроелементи и достъпна енергия в случаи на нужда. Единственото условие е да се консумират самостоятелно, по възможност преди или поне 2 часа след ядене, за да са изцяло полезни и да не пречат на работата на стомаха и червата, заети с преработката на по-сложните по състав храни.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter