ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

4 храни, по-богати на пробиотици от киселото мляко

Puls.bg   |   12 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
4 храни, по-богати на пробиотици от киселото мляко

Източник: iStockphoto

Пробиотици е названието на полезните бактерии, които естествено населяват червата ни и участват в храносмилането, поддържането на имунитета и други жизнени процеси.

 

Като фармацефтичен продукт пробиотиците набират популярност като средство за прием, успоредно с антибиотиците за компенсиране техния унищожителен ефект върху полезната  чревна флора. Истината е, че приемът на пробиотици никога не е излишен, а най-добре би било да се приемат като част от състава на храната ни.

 

Има хранителни продукти с високо съдържание на пробиотици, които можем да приемаме редовно. Те са задължителни за хората с нередовен стомах, склонни към често подуване на корема, запек и други храносмилателни проблеми, както и за хората, които искат да подсилят своята имунна система. С тези храни можем да си подсигурим редовен стомах, оптимално действие на чревния тракт и силен имунитет.

 

Безспорно най-популярно сред храните, богати на пробиотици, е киселото мляко. Списъкът обаче е дълъг.


Топ храни, богати на пробиотици

Високото съдържание на пробиотични бактерии в киселото мляко се дължи на процеса на ферментация на лактозата в него. При ферментацията се създават идеални условия за свръхрастеж и развитие на млечнокиселите бактерии от род Lactobacillus – основни представители на пробиотиците в чревната флора. Освен при втасването на киселото мляко обаче ферментация протича при производството и на други продукти и съдържанието на пробиотици в тях също е много високо.

 

Туршии
Киселото зеле и другите зимни туршии са едновременно богати и на пробиотици, и на органични киселини, които действат като пребиотици, т.е. подхранват развитието на полезните бактерии. Този комбиниран състав превръща туршиите в много полезна храна за стомаха, червата и имунитета.

 

Комбуча
Набиращата популярност напитка, получена от ферментация на черен или зелен чай, също е изключително богата на пробиотици.

 

Прясно сирене
Колкото по-малко преработено е сиренето, толкова по-голямо количество от пробиотиците в състава му са запазени. Прясното сирене от краве, овче и козе мляко съдържа голямо количество лактобацили от почти всички видове, населяващи чревната флора.

 

 

Маслини
Престоялите в саламура маслини също са отличен източник на пробиотици. Саламурата създава подходящи условия за разрастване на колониите им. Стига тя да не съдържа консерванти, които обиват и полезните бактерии, маслините може да осигуряват почти толкова пробиотици, колкото и ферментираните храни.

 

Това са хранителните продукти с най-високо естествено съдържание на пробиотици. Консумирайте ги редовно и повишете приема им при лечение с антибиотици. Това ще ви спести повечето от съпътстващите стомашно-чревни проблеми.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter