ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Салата на ден поддържа мозъка с 11 години по-млад

Puls.bg   |   28 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Салата на ден поддържа мозъка с 11 години по-млад

Източник: iStockphoto

Проучване показва, че ползите от гинко билоба за поддържане на паметта и мозъчните функции може да се постигнат и с други изцяло природни средства.

 

Зеленолистните зеленчуци имат напълно съизмерим потенциал в това отношение, ако се консумират редовно – поне веднъж на ден.

 

В стремежа да запазят свежестта и функционалността на мозъка си много хора разчитат на хранителни добавки, без да подозират, че и естествените хранителни продукти могат да забавят значително дегенеративните процеси в мозъка.

 

За да докажат това и да подпомогнат избора на подходящи храни за тази цел, учени от медицински център към университет в Чикаго провеждат интересно проучване. То използва данни от проект на Вашингтонския Университет, стартиран още през 1979 г. и проследяващ интелектуалните способности на група хора в хода на възрастта им.

 

Проучването обхваща около 1000 души на възраст 58-90 години. Всички те са участници във въпросния проект и интелектуалното им здраве е проследявано с години. Установено е, че тези от тях, които консумират поне веднъж дневно зелена салата, много по-рядко изпитват проблеми с паметта и познавателните си способности, независимо от възрастта. Специални тестове и изследвания на мозъците им показват, че тяхната обща функционалност е съизмерима с тази на хора, по-млади средно с 11 години, т.е. зеленолистните зеленчуци държат мозъка с 11 години по-млад.

 

Учените обясняват този ефект с богатия и разнообразен състав на спанака, копривата, брюкселското зеле, лапада, цвеклото, целината и другите продукти, които ползваме при приготвяне на свежа зелена салата.

 

Бета каротинът (провитамин А), другите каротиноиди и антиоксиданти в състава на тези зеленчуци действат много целенасочено за предпазване на нервната тъкан в мозъка от дегенеративни процеси и други типове увреждане.

 

Действието им се изразява в неутрализиране на свободните радикали, укрепване на миелиновата обвивка на невроните и предпазване от прекомерно натрупване на т.нар. амилоидна плака, която се счита за основна причина за развитие на Алцхаймер и други форми на деменция.

 

Редовният прием на храни, богати на такъв тип вещества, поддържа мозъка във форма с хода на годините. Разнообразните зелени салати са много удобно средство да си ги набавяме редовно и снемем част от тежестта на ЕГН-то, поне по отношение на интелекта.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter