ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо суровите бадеми се консумират накиснати?

Puls.bg   |   06 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо суровите бадеми се консумират накиснати?

Източник: iStockphoto

Добре познато е схващането, че ядките са най-полезни, когато се консумират сурови. Това важи и за бадемите с едно допълнително условие – максимални ползи от богатия им състав можем да извлечем, ако преди консумация ги накиснем за няколко часа във вода.

 

Суровите бадеми имат високо съдържание на диетични фибри, омега-3 ненаситени мастни киселини и белтъчини. Богати са на витамин Е и витамин В2, както и на микроелементите манган, магнезий и желязо. Шепа сурови бадеми осигурява около 40-50% от препоръчителната дневна доза от тези витамини и минерали.

 

Много диетолози и специалисти по здравословно хранене означават суровите бадеми като суперхрана поради разнообразния им полезен състав. Проучванията обаче показват, че максимални ползи от него се извличат, когато суровите бадеми са добре накиснати във вода. Оказва се, че изборът между сухи и накиснати сурови бадеми не е само въпрос на вкус, а въпрос на избор на по-полезната разновидност на ядката.

 

Обелката на бадема е здраво слепена към сърцевината на ядката и е много богата на танини. Това са сложни по състав и трудно разградими полифенолни съединения. Имат способността да свързват здраво протеини и други органични съединения. Така, попадайки в храносмилателния тракт, танините възпрепятстват усвояването на белтъчините и други полезни съставки на суровите бадеми. След накисване на бадемите във вода обелката им всмуква част от нея и много по-лесно се отделя от сърцевината на ядката още при сдъвкване. Така всички полезни съставки на суровия бадем може да се отделят и усвоят безпроблемно в чревния тракт.

 

 

Доказано е, че спрямо сухите сурови бадеми, консумацията на предварително накиснати във вода ядки има няколко предимства:

  • Подпомага храносмилането като води до много по-лесно отделяне на храносмилателни ензими (липаза и др.);
  • Подпомага борбата с излишните килограми;
  • Редуцира кръвната захар и лошия холестерол и увеличава добрия;
  • Намалява оксидативния стрес поради високото съдържание на витамин Е и други мощни антиоксиданти;

 

Суровите бадеми носят редица здравни ползи за организма, а единственото условие да се възползваме от тях е като консумираме бадемите в най-лесния за усвояването им вид.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter