ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Броколи – малко калории, много витамини

Puls.bg   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Броколи – малко калории, много витамини

Източник: iStockphoto

Броколите са зеленчук, в който има уникална комбинация от хранителни вещества. Той съдържа витамините А, С, В6 и К, диетични фибри, фолиева киселина, калий, селен, манган, фосфор. По отношение на органичните съединения, броколите са пълни с фитонутриенти като глюкозинолати, флавоноиди, глюкорафанини и различни други антиоксиданти. 

 

Ето най-големите ползи на зеленчука за здравето:

 

Детоксикира тялото

Присъствието на витамин С, сяра и някои аминокиселини в броколите ги правят много добър детоксикатор. Те помагат за отстраняване на свободните радикали и токсини като пикочната киселина от организма, като по този начин пречистват кръвта и отстраняват проблемите, свързани с токсини като сърбеж, обриви, подагра, артрит, ревматизъм, бъбречни камъни, кожни заболявания като екзема и други. 

 

Грижи се за кожата

Антиоксидантите в броколите като бета-каротин и витамин С, в комбинация с витамин В комплекс, витамин Е (този, който спомага за блясъка на кожата и косата), витамин А и К, омега-3 мастни киселини, аминокиселини и фолат, подобряват състоянието на кожата. Правят е мека, здрава и сияйна.

 

Предпазва от ултравиолетовите лъчи

Глюкорафанинът е един от фитонутриентите, намиращ се в значителни количества в броколите. Той предпазва кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи.  

 

Лекува стомашни проблеми

Една от най-големите ползи на зеленчука е съдържанието на фибри. Те са основната хранителна съставка, която помага при стомашни разстройства, най-вече запек. Влакната задържат водата и подобряват движенията на червата. Магнезият и витамините, които притежават броколите, предотвратяват киселините, намаляват възпалението и улесняват правилното храносмилане и усвояването на хранителните вещества от храната.

 

Предотвратява сърдечните заболявания

Антиоксидантите, фибрите, заедно с големите количества бета-каротин, омега-3 мастни киселини и други витамини, намаляват нивото на лошия холестерол, регулират кръвното налягане и предпазват сърцето. Доказано е, че приготвени на пара, по-голяма част от веществата в броколите се запазват и влакната им действат добре на жлъчката. Освен това калият в зеленчука засилва притока на кръв и облекчава напрежението в кръвоносните съдове. 

Грижа за очите

Бета-каротин, витамин А, фосфор и други витамини, като B комплекс, С и Е, които има в броколите, са много полезни за здравето на очите. Тези вещества предпазват от дегенерация на макулата и катаракта


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising