ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безопасно ли е да се ядат сурови яйца?

Puls.bg   |   28 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Безопасно ли е да се ядат сурови яйца?

Източник: iStockphoto

Яйцата са сред най-пълноценните източници на белтъчини, на витамините D и В и на микроелемента цинк. Един от многото начини, по които те се ползват в кулинарията, е консумацията им в суров вид. Дали ще бъде в състава на майонеза, шейкове, сосове или коктейки, сурови яйца се ползват често и дори консумацията им в този вид се асоциира с някои ползи за организма, губещи се след термична обработка.

 

По-задълбочен анализ на  консумацията на сурови яйца обаче показва, че недостатъците и потенциалните рискове може сериозно да надвишат ползите.

 

Сурови яйца – не само опасни, но и по-малко полезни

Основната опасност при консумация на сурови яйца идва от риска от заразяване със салмонела. Този риск значително се редуцира при термична обработка на яйцата.

 

Наред с опасността от сериозни бактериални инфекции обаче, консумацията на сурови яйца се асоциира и с чист охранителни пропуски. Оказва се, че в суров вид много от хранителните ползи на яйцата се губят, защото организмът ни не може да усвои полезните вещества.

 

Най-важният продукт в яйцата например – белтъчините – много трудно може да се усвоят в суров вид. Причина за това е сложната пространствена структура и голямата молекулна маса на яйчения протеин. След термична обработка той се денатурира, т.е. разгражда се до съставните аминокиселини, които бързо и пълноценно се усвояват в храносмилателния тракт.

 

 

Организмът ни среща трудности и с усвояването на някои витамини в състава на яйцата, консумирани в суров вид. Витамин В1 например, означаван като биотин, в суровите яйца е свързан с гликопротеина авидин, съдържащ се в белтъка. Авидинът променя пространствената структура на витамин В1 и го прави неусвоим. След термична обработка на яйцето авидинът се неутрализира и негативният му ефект върху усвояването на витамин В1 се премахва.

 

Един от основните минуси на термичната обработка на яйцата е, че тя може да неутрализира и голяма част от полезните им вещества, повечето от които са термолабилни.

 

Установено е обаче, че при варене на яйцата до температура от 75o Ц може да се унищожат евентуални салмонелни бактерии в тях, без да се стигне до пълно деактивиране на термолабилните полезни вещества. Така ползите от съставките на жълтъка и белтъка на яйцата ще се запазят, а рисковете от консумацията им ще се избегнат. Водещо условие за безопасност остава снабдяването с яйца от места, където качеството, възрастта и безопасността им са гарантирани.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter