ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства и храни - как си взаимодействат?

д-р Александра Игнатова   |   16 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекарства и храни - как си взаимодействат?

Източник: iStockphoto

Популярно е правилото, че при прием на лекарства е най-разумно въздържание от консумацията на алкохол. Препоръчителна мярка за едни, но дори и задължителна при някои определни медикаменти.


Когато ни се налага да приемаме няколко различни лекарствени препарата едновременно, обикновено получаваме препоръки от лекаря кои бива и кои не бива да се комбинират и през какви интервали от време да ги приемаме.


Но когато става въпрос за храненето, препоръките обикновено се изчерпват с на гладно или преди/след хранене. Съществуват ли и по-особени случаи и можем ли без да се усетим чрез храненето да опорочим лечебния план?

 

Нива на взаимодействие

Начинът, по който се храним е възможно да се отрази на лечебния ефект на приетото лекарство в следните посоки:

  • Да ускори и/или усили неговата резорбция и ефект;
  • Да отслаби неговата резорбция и ефект;
  • Да промени неговото действие.

Лекарствените вещества са подвластни на законите на физиката и химията и тяхната резорбция през лигавицата на стомашно-чревния тракт зависи от киселинността на средата, скоростта на перисталтиката и др.


Именно храната, която приемаме, е определящ фактор за нивото на стомашната киселинност, времето на изпразване на стомаха, секрецията на храносмилателни сокове, нивото на кръвоток в тези органи и черния дроб, както и степента на жлъчната екскреция.


По този начин, основното ниво на взаимодействие между храните и лекарствата е на това на резорбцията. На първо място, това е опасно, защото може да намали терапевтичния ефект и пациентът рискува да не получава адекватно лечение.


Случаите, в които приетите хранителни вещества променят ефекта на лекарството са по-малко и това се случва чрез промени в неговия метаболизъм и/или усилване или отслабване на действието му.

 

Кои взаимодействия да имаме предвид?

  • Антибиотици и млечни продукти

По начало повечето антибиотици се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно. Между приема на антибиотични препарати от групата на тетрациклините и млечни продукти, богати на калций трябва да има няколко часа разлика, тъй като заедно те образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват.

  • Киселини и основи

Високото pH в стомаха (причинено от „алкални“ храни или антиацидни средства) намалява резорбцията на препарати, които са слаби киселини – аспирин, изониазид и др.

 

  • Антидепресанти – „синдром на сиренето“

При лечение с антидепресанти от групата на инхибиторите на моноаминооксидазата (ИМАО) не бива да се приемат храни, богати на тирамин – пушени меса, банани, соев сос, тофу, ферментирали храни и напитки като различните видове сирена, бира, вино). ИМАО намаляват разграждането на тирамина и той може да причини тежки хипертонични кризи, потенциално застрашаващи живота.

  • Антикоагуланти 

Храните, богати на витамин К – авокадо, брюкселско зеле, броколи, зеле и др. увеличават кръвосъсирването и е разумно да се ограничат при болни, лекуващи се срещу него. В същото време рибеното масло е слаб антикоагулант, а чесънът усилва антиагрегантното действие на аспирина. 

  • ACE-инхибитори

Едни от най-предписваните антихипертензивни лекарствени средства. Могат да причинят повишени нива на калий. Това е особено опасно при повишен прием на калий, например в състава на заместители на солта и поставя пациента в риск от сърдечна аритмия.

  • Грейпфрут

Той блокира някои ензими в чревната лигавица и черния дроб по такъв начин, че ускорява резорбцията и намалява разрушаването на определени лекарства, което може да стане предпоставка за проява на техни токсични ефекти. Основните лекарства, които се повлияват от този механизъм са статини – ловастатин, както и диазепам, нифедипин, кордарон и др.

  • Кои лекарства да приемаме с храна?

Нестероидните противовъзпалителни средства, както и кортикостероидните препарати имат дразнещ ефект върху лигавицата на стомашно-чревния тракт и е препоръчително да се приемат с храна или мляко.


След хранене се приемат антиепилептичните препарати фенитоин и карбамазепин.


Всеки лекарствен продукт има листовка с подробна информация, включително за взаимодействието на препарата с храни, алкохол и други лекарства. Отговорността за здравето Ви е на първо място именно Ваша и заслужава няколко минути внимателен прочит!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising