ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кафяв ориз или бял ориз – труден ли е наистина изборът?

Puls.bg   |   20 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Кафяв ориз или бял ориз – труден ли е наистина изборът?

Източник: iStockphoto

Храна без ориз не е храна. Така казват японците. Прави са, като се има предвид, че визират продукт, който е основен хранителен източник на почти половината свят. Но с налагането на здравословния начин на живот дори по отношение ползите от ориза се появява дилема, която заплашва реномето му на доказан хранителен източник.

 

Кафявият ориз мощно узурпира кухненските съдове на любителите на здравословното хранене и измести белия.

 

Счита се, кафявият ориз е по-чистата във всяко отношение разновидност на тази култура. Не само биологичните, но и хранителните качества на белия ориз днес се оспорват масово по света. Логично се появява въпросът правилно ли е това?

 

Кафяв ориз и бял ориз – по-значимите разлики

Кафявият ориз е пълнозърнест и в структурата му са запазени всички обвивка с излючение на най-външната шушулка. Белият ориз е изцяло лишен от всички обвивки на зрънцето, с които, за жалост, се отнема и почти цялото съдържание на протеини, антиоксиданти, фибри и витамини, запазено при кафявия ориз.

 

За сметка на това именно по-чистата форма на белия ориз позволява той да се разгражда и усвоява много по-бързо и пълноценно в стомашно-чревния тракт.

 

 

По-бавното разграждане на кафявия ориз обаче подсигурява неговия по-нисък гликемичен индекс. Това е голямо предимство за диабетиците, при които не се препоръчва прием на храни, повишаващи рязко нивата на глюкоза в кръвта.

 

Наложеното схващане, че кафявият ориз е по-полезен води до заблудата, че той е и по-нискокалоричен. Това не е така. Макар и разликата да е незначителна, калориите при белия ориз са по-малко.

 

Дори повърхностния анализ на различията показва, че освен цветовите и вкусовите особености, и хранителните качества на двата типа ориз се различават. И все пак белият ориз не може да се отрече напълно, особено ако с него не се прекалява редовно. Очевидно изборът между кафяв и бял ориз се свежда до избор между полезна и невредна разновидност на този хранителен продукт.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter