ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Омега-6 мастните киселини редуцират риска от диабет с 35%

Puls.bg   |   16 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Омега-6 мастните киселини редуцират риска от диабет с 35%

Източник: iStockphoto

Диета, богата на омега-6 мастни киселини, намалява риска от развитие на диабет тип 2 с над една трета. Доказателство за това дава мащабно международно проучване сред 40 хиляди души в 20 държави.

 

Омега-6 мастните киселини са част от групата на ненаситените, или есенциални мастни киселини. Те са по-малко популярни от омега-3 мастните киселини, но също като тях не могат да се синтезират в организма и трябва да постъпват отвън с храната. Оказва се, че колкото по-редовно става това, толкова по-успешно организмът поддържа нормални нивата на глюкоза в кръвта.

 

Данните за позитивната роля на омега-6 мастните киселини за превенция на диабет тип 2 са публикувани в авторитетния здравен журнал The Lancet.

 

Диабет тип 2 се развива, когато клетките не успяват да използват ползотворно инсулина, помагащ им да усвояват глюкоза и да намаляват концентрациите ѝ в кръвта. Състоянието се означава като повишена инсулинова резистентност.

 

Научният екип, систематизирал данните от международното проучване, отбелязва, че хората, при които се отчитат редовно високи нива на омега-6 мастни киселини в кръвта, са изложени на 35% по-нисък риск от развитие на инсулинова резистентност и съответно на диабет тип 2. Данните са събирани с неколкократни проследявания на кръвните показатели на участниците в проучването. Резултатите сочат, че при постоянен прием на омега-6 мастни киселини в здравословните норми, рискът от развитие на диабет остава постоянно нисък, дори с напредване на възрастта.

 

 

Важността на разнообразното и преди всичко – здравословно хранене – за превенция на диабета е доказана отдавна. Днес към продуктите, които имат най-голяма роля за трайно поддържане на кръвната захар в норма, можем да прибавим и омега-6 ненаситените мастни киселини.

 

От друга страна, посоченото проучване допълва и представите на учените за ролята на тези есенциални мастни киселини за здравето ни. Противодиабетното им действие е прекрасно допълнение към незаменимите им роли за поддържане на мозъчните функции, доброто състояние на кожата, косата и костния апарат.

 

Сред най-богатите източници на омега-6 мастни киселини са ядките, семената и растителните мазнини. За максимално запазване активния вид и гарантиране на усвояването на есенциалните мастни киселини, тези техни източници трябва да се приемат в суров вид.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Осъзнато раждане и кризите в детската възраст - във фокуса на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising