ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Медът от манука убива повече бактерии от антибиотиците

Puls.bg   |   13 октомври 2017   |   Коментари 0
   
   
Медът от манука убива повече бактерии от антибиотиците

Източник: iStockphoto

Логиката, на база на която правим разделение между храни и суперхрани, може да се приложи и при меда. Тя показва, че и той може да се разглежда в две категории - мед и мед от манука. Медът от манука е сред най-популярните суперхрани и има защо.

 

Пчелите, събиращи нектар от манука (Leptospermum Scoparium), произвеждат най-широкоспектърния антибиотик, познат до днес. Това показват данните от проучване на екип от Университета в Сидни, Австралия. Медът от манука убива повече бактерии от широкоспектърните антибиотици, а има и още едно огромно предимство – няма бактерия, която да може да развие резистентност към него.

 

Учените откриват биологично активни вещества в меда от манука, които причиняват мултисистемни увреждания в структурата и дейността на бактериите и ги убиват преди те да успеят да се адаптират и да развият резистентност. Никой от синтетичните антибиотици няма толкова комплексен бактерициден ефект.

 

Подобно на меда, произвеждан от други растителни култури, и медът от манука има антиоксидантно, противовъзпалително и стимулиращо имунната система действие. Това, което го отличава от останалите типове мед обаче, е именно силно изразеното антибактериално действие. Той е показал висока ефективност срещу всички видове бактерии, спрямо които е тестван от австралийските учени. Дори бактериите от вида Staphulococcus aureus, които са силно резистентни към антибиотици и може да провокират животозастрашаващи инфекции, стават жертва на мощното му действие.

 

 

В сезона на вирусните инфекции и честите им бактериални усложнения медът от манука предлага уникална възможност за подсилване на имунитета и естествена превенция. Ползите от консумацията му не се ограничават само с антибактериалното действие, макар то да е сред най-мощните в природата. Той се препоръчва като превантивно и допълващо лечението средство при висок холестерол, диабет, хронични възпалителни състояния, стомашно-чревни проблеми и дори при ракови заболявания.

 

Мед от манука може да се консумира всеки ден, самостоятелно или като средство за овкусяване на храни и напитки, защото бактерицидните вещества в състава му са термоустойчиви и нелетливи.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter