ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Храни, с които да си набавим витамин B12

Puls.bg   |   08 септември 2017   |   Коментари 1
   
   
Храни, с които да си набавим витамин B12

Източник: IStockphoto

Близо 15% от възрастното население страда от дефицит на витамин В12. Организмът ни се нуждае от 2,4 мкг дневно, за да задоволи нуждите си. Понякога веществото не може да се усвои добре и е нужно да приемаме различни храни и добавки, чрез които да си го набавим. 
 
По-голяма част от храните, които съдържат В12, са от животински произход, което ограничава много вегетарианци и вегани. 

Кои са симптомите на дефицит на витамина?

В12 е от особено значение за психическото и физическото здраве. Той засилва синтеза на ДНК и червените кръвни клетки, укрепва имунната система и стимулира нервната функция. Липсата на витамина причинява анемия, умора, депресия, а при някои по-сериозни случаи увреждане на мозъка и централната нервна система. Основните симптоми са замаяност, забравяне, забавяне на мисълта, слаби мускули, замъглено виждане. Понякога първите признаци на анемия, например, се появяват от 3 до 5 години след началото на дефицита.
 
За да може витаминът да се абсорбира от тялото, стомахът ни трябва да произведе протеин, наречен гастритен вътрешен фактор. Когато неговото количество не е достатъчно, абсорбацията намалява. Ето защо е важно да балансираме количетсвото на B12 и протеина чрез храненията през деня. Ето какво е препоръчително да консумираме:
 

Миди, ракообразни

Всеки 75 грама миди се съдържат 74,2 мкг B12. Освен тях, голям източник на витамина са стридите (26 мкг). В 75 грама раци има почти 8,6 мкг, а в скаридите - 1,1 мкг от витамина.
 

Черен дроб

Всеки 75 грама варен черен телешки черен дроб съдържа 52.9 мкг B12. В една порция свински черен дроб има около 15,9 мкг B12, докато същото количество пилешки черен дроб съдържа 12,6 мкг. Гъшият дроб също е полезен.
 

Риба

Скумрия, херинга, риба тон, сардина, пъстърва и сьомга предлагат голямо количество на витамин  B12. В атлантическата скумрия има 14,3 мкг от веществото, докато обикновената съдържа. Други риби, богати на витамин В12, са атлантическа херинга (9,8 мкг), риба тон (8,2 мкг), готвена пъстърва (5,6 мкг) и сьомга. Те са богати и на омега-3 мастните киселини, които са важни за много процеси в тялото. 
 

Червено месо

В 75 грама мляно месо има между 2,4-2,7 мкг. Освен говеждото, за консумация се препоръчва агнешко,  което също е чудесен източник на B12.
 

Яйца

Яйцата от гъска са най-полезни при дефицит на В12. Те съдържат 7,3 мкг от витамина. Следват яйцата от патица - 3,8 мкг, кокошите - близо 0,45. В падпадъчите има най-малко количество -  0,1 мкг. Основно витамините се намират най-вече в жълтъка, затова трябва да приемаме поне по един на ден.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Веган     2017-09-08 13:36:39
А спирулината къде отиде
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Рак на тестиса, инфертилитет при мъжа, съхранение на сперматозоиди – Movember е

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising