ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Захарта носи депресия и тревожност

Puls.bg   |   31 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Захарта носи депресия и тревожност

Източник: Dreamstime

Очевидно лошата перспектива от кариеси и наднормено тегло не създава полезни навици за намаляване на консумацията на богати на бързи въглехидрати продукти. Само че консумацията на твърде много захар носи риск от развитието на психични заболявания в дългосрочен план, открива ново изследване с водещ автор Аника Кнюпел от Института по епидемиология и обществено здраве на Универскитетския лондонски колеж във Великобритания.
 
При консумация на повече от 67 грама захар дневно, поглъщана под формата на сладкарски и захарни или тестени изделия е много вероятно след 5 години да се изяви тревожност, депресия или друго психично заболяване, като фокуса на изследването е насочен върху мъжете. 
 
Досега в публичното пространство непрекъснато се споменава за риска от редица здравословни проблеми при неконтролирано поглъщане на бързи въглехидрати като затлъстяване, диабет тип 2, зъбна развала и дори сърдечносъдови заболявания.
 
Това не е първото проучване, което сигнализира, че рискът от свръх консумацията на захар засяга не само тялото. Умът ни също е накърнен от постоянните колебания в стойностите на кръвната захар, което като краен резултат дава едно незадоволително ментално състояние.
 
Екипът на Кнюпел се амбицира и анализира данните от Whitehall Study II, проучване включващо 10 308 участници на възраст между 35 и 55 години, които позволяват калкулиране на дневно поеманата захар. Проучването е протекло в продължение на 22 години, като участниците редовно попълвали анкетни листове и за съдържащи захар продукти, освен останалото, като безалкохолни напитки, десерти, чай и кафе. Анкетните карти включвали и въпроси относно физическото и психо-емоционалното им здраве. 
 
За разлика от мъжете с най-ниска дневна консумация на захар (под 39,5 г), тези с най-висока от 67 г дневно е 23% по-вероятно да развият психично заболяване след 5 години. Този извод е направен след като са отчетени и извадени други неблагоприятни фактори като социално-икономически статуси, други хранителни навици, здравословно състояние.
 
 
Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ 13% от дневния калориен прием на американците над 20-годишна възраст идва от консумация на захар, погълната с безалкохолни, кейкове и бисквити, бонбони и сладолед.  
 
Изследователите обръщат внимание, че позитивният ефект от хапването на нещо сладко е за кратко. Обикновено хора с неустойчиво емоционално състояние, консумират прекалено много сладки храни. В повечето случаи похапването им е за да се “подслади живота“ и се потушат някакви негативни емоции. Резултатите на изследователския екип показват обаче, че тази практика има по-скоро обратния ефект и в действителност сладостите допринасят за влошаването на психо-емоционалното състояние. 
 
Изследването е публикувано в journal Scientific Reports. 
 
Съвет от нас, ако се почувствате в емоционална дупка, по-добре скочете в спортните си обувки и потичайте или потанцувайте. Ендорфините от действието повлияват настроението веднага, като в дългосрочен план то има поне 2 полезни резултата...

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter