ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Истината за кокосовото масло

Puls.bg   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Истината за кокосовото масло

Източник: iStockphoto

През последните дни интернет пространството бе залято с информация около вредата от кокосовото масло, как то е по-опасно от маслото, маргарина и свинската мас.
 
Тези твърдения произлизат от публикация в журнала на American Heart Foundation (13.06.2017, брой 135), в която се разисква ролята на поеманите с храната мазнини и влиянието им върху риска от сърдечносъдови заболявания.
 
Шумът около кокосовото масло се дължи на цитирано в публикацията проучване, според което 72% от американците приемат кокосовото масло за здравословна храна, докато 63% от диетолозите са на противоположно мнение. Според анализатори, причината за рязкото несъгласие между потребители и диетолози се дължи на маркетинговите стратегии за рекламиране на маслото.
 
Кокосовото масло е сочено за полезен продукт, подпомагащ загубата на телесно тегло, облекчаващ храносмилането и дори – ускоряващ метаболизма.
 
Взимайки предвид мазнинното му съдържание обаче,  маслото съдържа впечатляващите 82% наситени мазнини, което автоматично го прави увреждащо за кръвния холестерол – восъчно-подобно вещество, чиито фрагменти често се отлагат по стените на кръвоносните съдове. Това от своя страна създава предпоставки за развитието на атеросклероза, хипертония и други хронични сърдечносъдови увреждания.
 
Според публикацията в American Heart Foundation, кокосовото масло повишава нивата на кръвен холестерол – както на нископлътностния, така и на високоплътностния холестерол. 
 
Според данни, цитирани в изследването, промяна в хранителните навици и замяната на консумираните наситени мастни киселини с ненаситени води до 30% понижена инцидентност на сърдечносъдови проблеми. 
 
Наситените мастни киселини не бива да се изключват напълно, предупреждават учените, но не бива да надвишават 10% от дневния калориен прием. За целта се препоръчва консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци, ограничаване на преработените храни и животинските мазнини, а кокосовото масло да се остави за козметични процедури и продукти – очевидно е отлично средство за поддръжка на косата.

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter