ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Захарта ни ограбва от поетите витамини и минерали

Михаил Чилингиров   |   16 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Захарта ни ограбва от поетите витамини и минерали

Източник: iStockphoto

Повечето хора са наясно, че консумацията на твърде много захар и продукти, съдържащи захар може да доведе до повишена глюкоза (кръвна захар), нарушения в отделянето на инсулин и затлъстяване. С времето, те водят до развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет и рак.
 
За съжаление, значително по-малка част от населението е запозната с факта, че излишните за тялото количества захар не само увеличават вероятността от развитието на хронични заболявания, но водят и до хранителни нарушения. Поради завишената глюкоза се понижава количеството витамини и минерали, което може да премине от кръвта в тъканните клетки.
 
Един от първите засегнати нутриенти, е жизненоважният витамин С. Човекът е един от малкото бозайници, които не са способни да произвеждат витамина в телата си и има нужда от редовният му прием. Както витамин С, така и глюкозата използват едни и същи механизми за транспорт в кръвта. Когато глюкозата е завишена обаче, тя се конкурира за транспорт с витамина, забавя и силно ограничава абсорбцията му от нуждаещите се тъкани и клетки. 
 
Без достатъчно витамин С достигащ клетките, тялото страда от понижена имунна функция и потискане на тъканната регенерация. 
 
 
Магнезият е необходим на почти всеки орган в тялото. Той регулира нервните и мускулни функции, помага за производството на белтъчни молекули (протеини), ДНК, кости и др. Високите кръвна захар и инсулин, обаче, водят до ускорено отделяне на магнезий с урината, което ни му позволява да бъде ефективен дори при оптимален прием с храненето..
 
Сходно е положението и с калция с разликата, че той не само бива по-бързо изхвърлен от тялото при наличие на завишена глюкоза, но се потиска и неговото усвояване от организма. 
 
Хромът е метал, който присъства в микроскопични количества в човешкото тяло и е въвлечен именно в контрола над кръвната захар и метаболизма на хранителните вещества. Ако кръвната захар е твърде висока обаче, нивата на хром се понижават значително. Това води до още по-слаб контрол над глюкозата и по-нисък глюкозен толеранс, което води до скокове и падове на енергията и създава предпоставки за развитието на предиабет и диабет.

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter