ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Белтъци, мазнини и въглехидрати

Puls.bg   |   07 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Белтъци, мазнини и въглехидрати

Източник: iStockphoto

Храната е основна потребност за всяко живо същество. Тя е източник на вещества, които поддържат живота и здравето на човека, както и се използват за градивен елемент и източник на енергия. Основни вещества приемани с храната са въглехидратите, мазнините и белтъците. Освен тях, с храната в тялото постъпват и редица други абсолютно необходими за живота съставки като вода, минерални соли, витамини, баластни вещества и други.
 
Белтъците са главният градивен материал за клетките в организма. Те са изградени от аминокиселини и съставят основна част от цитоплазмата и ядрото. По своята структура, голяма част от ензимите са белтъци и регулират и катализират обменните процеси в клетката. Хормоните са друга важна група белтъци в организма. Друг основен принос на белтъците е освобождаването на енергия при тяхното разграждане. Белтъците с по-богато аминокиселинно съдържание са тези с животински произход, поради което се смята, че те са по-пълноценни за човека в сравнение с растителните белтъци.
 
 
Мазнините са друг важен елемент на храната. Въпреки, че натрупването им в организма често е проблем за жените, наличието им осигурява запаси на енергия. При разграждането на 1 г мазнини се освобождават 38,9 kJ (килоджаула) енергия. Мазнините в организма са съставени от мастни киселини и глицерол. Основната им роля се състои в изграждането на мастната такън и са изключително важна съставна част на клетъчните мембрани. Мазнините също могат да бъдат с растителен или животински произход.
 
Въглехидратите също са източник на енергия. Подобно на белтъците, при разграждането на 1 г. от този градивен елемент се освобождават 17,14 kJ енергия. За разлика от мазнините, те бързо се разграждат и лесно освобождават енергията си. Това е причината на състезателите да им се дава въглехидратна храна (захар, мед, шоколад), а не мастна преди състезание.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter