ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Белтъци, мазнини и въглехидрати

Puls.bg   |   07 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Белтъци, мазнини и въглехидрати

Източник: iStockphoto

Храната е основна потребност за всяко живо същество. Тя е източник на вещества, които поддържат живота и здравето на човека, както и се използват за градивен елемент и източник на енергия. Основни вещества приемани с храната са въглехидратите, мазнините и белтъците. Освен тях, с храната в тялото постъпват и редица други абсолютно необходими за живота съставки като вода, минерални соли, витамини, баластни вещества и други.
 
Белтъците са главният градивен материал за клетките в организма. Те са изградени от аминокиселини и съставят основна част от цитоплазмата и ядрото. По своята структура, голяма част от ензимите са белтъци и регулират и катализират обменните процеси в клетката. Хормоните са друга важна група белтъци в организма. Друг основен принос на белтъците е освобождаването на енергия при тяхното разграждане. Белтъците с по-богато аминокиселинно съдържание са тези с животински произход, поради което се смята, че те са по-пълноценни за човека в сравнение с растителните белтъци.
 
 
Мазнините са друг важен елемент на храната. Въпреки, че натрупването им в организма често е проблем за жените, наличието им осигурява запаси на енергия. При разграждането на 1 г мазнини се освобождават 38,9 kJ (килоджаула) енергия. Мазнините в организма са съставени от мастни киселини и глицерол. Основната им роля се състои в изграждането на мастната такън и са изключително важна съставна част на клетъчните мембрани. Мазнините също могат да бъдат с растителен или животински произход.
 
Въглехидратите също са източник на енергия. Подобно на белтъците, при разграждането на 1 г. от този градивен елемент се освобождават 17,14 kJ енергия. За разлика от мазнините, те бързо се разграждат и лесно освобождават енергията си. Това е причината на състезателите да им се дава въглехидратна храна (захар, мед, шоколад), а не мастна преди състезание.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter