ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои храни поддържат тялото младо и здраво?

Puls.bg   |   18 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Кои храни поддържат тялото младо и здраво?

Източник: iStockphoto

Човешкото здраве е пряко зависимо от хранителния режим, на което е подложено тялото. Още древногръцкият философ Аристотел заявява, че храната трябва да бъде лекарство и лекарствата трябва да бъдат храни. Спазването на хранителен режим с питателни, пресни и чисти храни, набавянето на витамини, минерали, антиоксиданти и полезни мазнини е основа за човешкото здраве, липсата на умора и доброто настроение.
 
Нездравословните храни, синтетичните добавки и подсладители, тютюневият дим, алкохола и още цяла редица фактори от околната среда водят до свободно-радикаловото увреждане на почти всички клетки в тялото. Свободните радикали са всички атоми, молекули или йони, които съдържат несдвоен електрон в най-външната си електронна обвивка. Той ги прави силно реактиво-способни и им позволява да влизат в химически взаимодействия с почти всяка биологична структура с която влязат в контакт. Тези взаимодействия повреждат структурата и функцията на биологичните структури, което води до увреждането и преждевременното състаряване на клетки, тъкани, органи и системи в тялото.
 
Свободните радикали са продукт на метаболизма или се поемат с некачествени храни, замърсени вода, въздух и др. Единствения начин да им се противопоставим е чрез редовния прием на антиоксиданти – вещества, които влизат в контакт с радикалите и ги обезвреждат. С това осигуряват не само по-доброто функциониране на тъканите и ги придпазват от стареене, но доказано облекчават и редица възпалителни процеси и подобряват функцията на имунната система.
 
Сред най-мощните растителни антиоксиданти, подходящи за консумация от човека, се нареждат флавоноидите. Флавоноидния клас на антоцианите е най-лесен за разпознаване – той придава сините, червени и лилави цветове на плодове като боровинки, ягоди, годжи бери и малини. 
 
Гроздето също съдържа мощен антиоксидант, познат като ресвератрол. Намиращ се и в произвежданото от грозде вино, този антиоксидант има доказани свойства да удължава продължителността на живота.
 
 
Сред антиоксидантите намиращи се в шоколада преобладават полифенолите. Колкото по-тъмен е шоколада – толкова по-богат е на тези полезни съединения. Съветва се избягването на млечните шоколади и избора на тези, съдържащи поне 60% какао.
 
Зеленолистните зеленчуци са сред най-богатите на антиоксиданти растения, особено на изотиоцианати и индол-3-карбинол. Както при шоколада, така и при тях важи правилото „колкото по-тъмни, толкова по-здравословни“. Броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле са най-здравословните, но и марулите не бива да бъдат забравяни.
 
Не бива да се избягват и ненаситените мазнини. Наситените могат да повишат кръвния холестерол и да предразположат към сърдечносъдови заболявания, но ненаситените не носят тази опасност. Мононенаситените и полиненаситените мазнини поддържат сърдечносъдовото здраве и се намират в риба, авокадо, ленено семе, ядки и др.
 
Най-важният момент, който често не се споменава в популярните диети, е приемът на вода. Дори и лекият недостиг на течности може да доведе до стомашно-чревни, чернодробни и бъбречни дисфункции, които обезсмислят правилното хранене и водят до затрудненото очистване на организма от токсини и свободни радикали. Количеството вода, необходимо всеки ден зависи силно от нивото на физическа активност, хранителния режим и температурните амплитуди, но не бива да пада под 1 литър на ден.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter