ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Е151 – добавката се забранява в развитите държави

Михаил Чилингиров   |   20 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Е151 – добавката се забранява в развитите държави

Източник: iStockphoto

Хранителната добавка брилянтно или искрящо черно, позната още с промишленото си и научно звание Е151 е тетранатриева сол, използвана като оцветител в множество хранителни продукти в Европейския съюз, включително и България.
 
Напълно синтетичен продукт от групата на азосъединенията (азот-съдържащи), молекулата на Е151 се стабилизира от две арилни групи, което прави черното багрило съвместимо за използване с други оцветители като оранжевия Е110, жълтите Е104 и Е102 и червените Е122 и Е123 за постигане на палитра от кафеникави, зелени и някои други ярки, блестящи цветове и оттенъци.
 
Най-често се използва за оцветяването на декоративни елементи, сиропи, глазури и добавки при фабричното производството на десерти, сладкиши, сладоледи, горчица, полуготови супи, паста, безалкохолни напитки, овкусени млечни напитки, хайвер и някои полуфабрикати.
 
Използван в хранителната индустрия от началото на 70-те години на миналия век, редица изследвания (от 1975, 1978 и 1981 година) потвърждават неговата безопасност за населението. Според изследване на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) от 2010 година, Е151 не води до негативни здравословни последици, ако не се надвишава дневната доза от 1 милиграм за килограм телесно тегло. В тези граници, добавката не води до канцерогенни, токсични или метаболитни увреждания на човешкия организъм.
 
Последното изследване на EFSA потвърждава, че добавката има потенциала да причинява или обостря алергични реакции, особено при хората страдащи от непоносимост към соли или естери на салициловата киселина. Това прави продуктите съдържащи Е151 силно непрепоръчителни за хора, изпитващи странични ефекти и алергични реакции от приема на аспирин (ацетилсалицилова киселина). 
 
 
Препоръчва се избягването на продукти, съдържащи добавката и от хора, страдащи от сезонни алергии, астма с алергичен компонент, хронични ринити и кожни обриви. Това се налага поради възможно биохимично взаимодействие на Е151 с компоненти на имунната система, водещо до отделянето на хистамин – органо-азотно съединение с ключова роля в имунологичните реакции, възпалителните процеси и алергиите.
 
Налични са данни, разкриващи как преработката на Е151 от чревни бактерии може да доведе и до отделянето на някои токсини и канцерогени, но са необходими допълнителни, задълбочени и категорични изследвания по въпроса.
 
През последните 15 години, съединението бива забранено за употреба в САЩ, Белгия, Дания, Франция, Германия, Шведция, Австрия, Швейцария, Япония, но все още е разрешено в останалите страни-членки на Европейския съюз и някои държави от средна Азия и Южна Америка.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter