ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко типа захар съществуват и коя е най-вредна?

Puls.bg   |   19 април 2017   |   Коментари 3
Колко типа захар съществуват и коя е най-вредна?

Източник: iStockphoto

Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта?
 
Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.
 
Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.
 
Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.
 
При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.
 
В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм. 
 
Глюкозата, например, е една от най-масовите енергийни молекули на планетата, почти всяка жива клетка използва тази молекула като гориво. Тя е толкова важна, че ако не се приема с храненето, организмът започва да я произвежда сам. 
 
 
Фруктозата е „сладката“ захар. Високо фруктозен царевичен сироп, агаве, кленов сироп и мед – всички съдържат големи количества фруктоза. Тя е молекулата, която тялото инстинктивно търси в храната си – нейната сладост поражда чувства на удовлетворение и удоволствие в мозъка до степен, която може да се превърне в пристастяване.
 
Медицинската наука разкрива, че в човешкото тяло не съществува нито една биохимична реакция, изискваща наличието на фруктоза. Тя е не само ненужна, а дори е вредна за човека. Попаднала в тялото, фруктозата води до клетъчни, метаболитни и систематични увреждания и ускорено стареене.
 
Фруктозата се метаболизира от черния дроб по същия начин, по който се обезврежда и друга опасна човешка отрова – алкохолът. Това е една от причините днешните деца да страдат от болести и синдроми, типично, свързвани с алкохола, без да приемат алкохол. Фруктозата е ненужна за тялото отрова, строгия контрол над приема и може да спести множество здравословни проблеми за тялото.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 


Още по темата:


реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

!!!!!     2017-04-20 23:16:16
В организма има много фруктоза, като в мозък,сперма, черен дроб и др.Фруктозата се метаболизира и се преобразува в гликоген,глюкоза, АТФ,триглицериди и др. Употребата на фруктоза не е вредна, а злоупотребата с фруктоза.
Смело     2017-04-19 12:44:24
Сладкото,желетата,конфитюрите и компотите са по полезни от буркан с истински мед.МОже е да се ползват за подслаждане на кафе,чай,сладкиши,чисти като десерт или сутрин на закуска..
Иванов БЪлгария     2017-04-19 12:41:51
Правете си целебна захар. От личен опит става бързо и лесно.Ползвайте плодове и кристална захар и чиста вода може минерална /без хлор токсични примеси/
Варенето на плодовете и захарта в сладко,конфитюри,сиропи,компоти,желета превръща захарта в много целебен продукт..ПАзете се от подсладители> НАрко мафията държи вече над 70% от производството и печалбите от "лекарствата"и трови милиарди с нарочни спец добавки вкл подсладители.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Сърдечната дейност се влияе от темперамента

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които крият риск от запек
8 храни, които крият риск от запек
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising