ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко типа захар съществуват и коя е най-вредна?

Puls.bg   |   19 април 2017   |   Коментари 3
   
   
Колко типа захар съществуват и коя е най-вредна?

Източник: iStockphoto

Общоизвестен факт е, че прекомерната консумация на захар в ежедневието води до затлъстяване, метаболитни заболявания и сърдечносъдови проблеми. Но какво всъщност е захарта?
 
Захарта е комбинация от три молекули. Те са жизненоважни за хранителния режим на животинските организми. Но само две от тях са важни за човешкия метаболизъм.
 
Трите захарни молекули се наричат глюкоза, фруктоза и галактоза. В храните, захарта може да е изградена от различни комбинации от трите молекули.
 
Комбинацията от глюкоза и фруктоза се нарича захароза или сукроза. Типични представители на захарозата са кухненската захар, както и тази добита от захарно цвекло (около 40% от световния добив). Тази комбинация се слага в кафета и чайове.
 
При смесването на глюкоза и галактоза се получава лактоза или млечна захар. Тя се намира в почти всички млечни продукти.
 
В различните храни се намират различни типове захар със специфично съотношение между захарните молекули. Всеки тип захарна молекула има различно влияние върху човешкия метаболизъм. 
 
Глюкозата, например, е една от най-масовите енергийни молекули на планетата, почти всяка жива клетка използва тази молекула като гориво. Тя е толкова важна, че ако не се приема с храненето, организмът започва да я произвежда сам. 
 
 
Фруктозата е „сладката“ захар. Високо фруктозен царевичен сироп, агаве, кленов сироп и мед – всички съдържат големи количества фруктоза. Тя е молекулата, която тялото инстинктивно търси в храната си – нейната сладост поражда чувства на удовлетворение и удоволствие в мозъка до степен, която може да се превърне в пристастяване.
 
Медицинската наука разкрива, че в човешкото тяло не съществува нито една биохимична реакция, изискваща наличието на фруктоза. Тя е не само ненужна, а дори е вредна за човека. Попаднала в тялото, фруктозата води до клетъчни, метаболитни и систематични увреждания и ускорено стареене.
 
Фруктозата се метаболизира от черния дроб по същия начин, по който се обезврежда и друга опасна човешка отрова – алкохолът. Това е една от причините днешните деца да страдат от болести и синдроми, типично, свързвани с алкохола, без да приемат алкохол. Фруктозата е ненужна за тялото отрова, строгия контрол над приема и може да спести множество здравословни проблеми за тялото.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео:
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

!!!!!     2017-04-20 23:16:16
В организма има много фруктоза, като в мозък,сперма, черен дроб и др.Фруктозата се метаболизира и се преобразува в гликоген,глюкоза, АТФ,триглицериди и др. Употребата на фруктоза не е вредна, а злоупотребата с фруктоза.
Смело     2017-04-19 12:44:24
Сладкото,желетата,конфитюрите и компотите са по полезни от буркан с истински мед.МОже е да се ползват за подслаждане на кафе,чай,сладкиши,чисти като десерт или сутрин на закуска..
Иванов БЪлгария     2017-04-19 12:41:51
Правете си целебна захар. От личен опит става бързо и лесно.Ползвайте плодове и кристална захар и чиста вода може минерална /без хлор токсични примеси/
Варенето на плодовете и захарта в сладко,конфитюри,сиропи,компоти,желета превръща захарта в много целебен продукт..ПАзете се от подсладители> НАрко мафията държи вече над 70% от производството и печалбите от "лекарствата"и трови милиарди с нарочни спец добавки вкл подсладители.
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter