ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Колко яйца могат да се изяждат дневно, без да вредят?

Puls.bg   |   16 април 2017   |   Коментари 2
   
   
Колко яйца могат да се изяждат дневно, без да вредят?

Източник: iStockphoto

Яйцата са сред най-питателните храни, застъпени в човешката диета. Те са сравнително евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамините В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед.
 
Високото съдържание на холестерол обаче им носи лоша слава. В жълтъка на едно средно яйце се намират средно 186 милиграма холестерол. Това представлява над 60 % от необходимия дневен прием на холестерол за човешкото тяло. Много хора се безпокоят от този факт, приемайки, че завишеният прием на диетичен холестерол повишава нивата на кръвния холестерол.
 
Това не е правилно – човешкият метаболизъм изисква холестерол за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол. 
 
Холестеролът е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количесва, чреният дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режим.
 
Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица, но не са налични научни изследвания, които да подкрепят тази препоръка.
 
 
Проучване от страниците на журнала Metabolism (2013, брой 62, с. 400-410) и сходно изследване от журнала на Британското химично общество Food & Function (2013, брой 4, с. 213-221) разкриват, че консумацията на 3 яйца дневно има следните ефекти: повишаване на нивата на високоплътностния „добър“ холестерол, слабо понижаване на кръвните нива на триглицериди и значително повишаване в нивата на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин. 
 
След 4-седмичен прием на 3 яйца дневно при 70% от изследваните хора, нивата на общ холестерол не се променили при 30% се покачили слабо.
 
Според цитираните и други изследвания приемът на 3 яйца дневно е напълно безопасен за хора в добро общо здравословно състояние. Научни данни за влиянието от ежедневния прием на над 3 яйца не са известни, но ако не са налични хранителни алергии или метаболитни нарушения, редкият прием на по-големи количества не се счита за здравословна заплаха.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Аз пък ще ям     2017-04-17 15:53:48
Ти ще ми кажеш дали да не ям яйца.
Иванов не яжте яйца     2017-04-16 13:22:53
сега проучваме яйца боядисани.Изключително токсични вероятно вносни..кокошките са хранен и поени с нарочни спец вещества. три са достатъчни за трайно отравяне на консуматорите вкл с увреждане на кръвоносна система.
СЛужбите да проучат веднага и да конфискуват отровните от магазини и пазари
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising