ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои мазнини повишават кръвната захар?

Puls.bg   |   20 март 2017   |   Коментари 0
Кои мазнини повишават кръвната захар?

Източник: iStockphoto

Връзката между мазнини и кръвна захар е акцентът на изследване от Yale University от 2012 г. В него се обсъжда сравнително непознатият термин ектопична мастна тъкан – мазнинни отлагания в места, където не би следвало да има мазнини, като например - мускулните клетки. 
 
Не всички мазнини, приети с храната водят до ектопични процеси в мускулите. Наситените мазнини като палмитинова киселина, намираща се в месо, мляко и яйца са пряко отговорни за повишаване на инсулиновата резистентност и дисбаланса на кръвната захар. От друга страна, ненаситената мастна олеинова киселина, съдържаща се в ядки, маслини и авокадо има противоположен ефект, макар и по-слабо изразен. 
 

Защо наситените мазнини са толкова вредни?

При навлизането си в метаболизма, разграждането на тези мастни киселини води до отделянето на значително количество отпадни материали, които често са токсични. Част от тях водят до дисфункция на митохондриите (енергийните централи на клетките), което от своя страна води до повишение на окислителния стрес, образуване на повече свободни радикали, чиито вредни ефекти често инициират или подсилват развитието на възпалителни процеси. 
 
Натрупването на мазнини в мускулите увиличава мускулното съдържание на диацил-глицерол, вещество силно увеличаващо инсулиновата резистентност.
 
Докато мононенаситените мастни киселини имат по-голям шанс да бъдат детоксикирани и запазени правилно в тялото, наситените водят до отделянето на някои отпадни продукти, водещи до липотоксичност (липо – мазнина, токсин – отрова). Тази токсичност на мазнините, които се натрупват в мускулите е добре познат признак за предиабет и диабет тип 2.
 
 
В човешкото хранене, наситените мазнини идват от животинските продукти, а ненаситените – предимно от растителни източници. Експериментални промени в хранителните навици, заместващи животинските мазнини с растителни (зехтин) доказано подобряват инсулиновата чувствителност и контрола над кръвната захар (Diabetologia, 2001; брой 44, стр 321-319). 
 
Животинските мазнини, водещи до натрупване на ектопични мастни отлагания в мускулите не влошават само инсулиновата сигнализация, чрез усиленото свободно-радикално увреждане се потиска генетичната експресия на важен митохондриален ензим. Това означава, че той не може да се синтезира в достатъчни количества. Самияj ензим – CPT-1 e ключов за разграждането на мазнини, без него те се натрупват дори по-бързо. 
 
Вегетарианци, избягващи месни продукти и мазнините в тях имат 60% по-силна експресия на този ген от хора, приемащи месни продукти. Това им помага много по-бързо да метаболизират приетите с храната мазнини и предотвратява излишното им натрупване. При желание за стопяване на излишни килограми се съветва силното ограничаване на животински мазнини и заместването им с разумни количества растителни, като зехтина.

Още по темата:


реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Как да се справим с неприятното потене?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които крият риск от запек
8 храни, които крият риск от запек
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising