ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Зелени и черни маслини – с какво са различни

Puls.bg   |   17 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Зелени и черни маслини – с какво са различни

Източник: iStockphoto

Хранителната стойност на черните маслини е почти идентична с тази на зелените. Ключовата дума е почти: единствената им съществена разлика е в съдържанието на натрий – зелените съдържат два пъти повече натрий от черните. Това е особено важно за хора с високо кръвно налягане, които трябва да внимават с приема на сол. Също така, не всички черни маслини са... черни.
 
И зелените и черните маслини са плод на едно и също растение. Зелените се берат по-рано, преди да узреят напълно, а черните – по-късно, след зреене. И двата „вида“ имат силен горчив вкус, който задължително се премахва чрез кисненето им в солеви разтвори.
 
Цвета им, обаче, може да се влияе и от начина по който се обработват след събиране. Това важи с особена сила за по-евтините, често консервирани черни маслини – те са зелени маслини, оцветени в черно. Честа практика при застой на вече набрана продукция - за да не бъдат изхвърлени, зелените маслини се подлагат на влиянията на силно алкални разтвори и кислород, което кара тъканите им да потъмнеят. В последствие се добавя консервиращ агент, фиксиращ цвета на маслините, а след това, без оглед на третирането им, се съхраняват и транспортират в солеви разтвор. 
 
 
Именно от този солеви разтвор идва и високото съдържание на натрий. Завишения натрий в човешкото тяло повишава кръвното налягане и е основен фактор за множество сърдечно-съдови заболявания. Според диетолози, не бива да се надвишава дневната доза от 1500 милиграма. Пет средни черни маслини съдържат между 115 и 125 мг натрий, около 8% от дневния прием. За разлика от тях, 5 средни зелени маслини съдържат между 220 и 380 мг натрий – от 15% до 24% от целия дневен прием. 
 
Това се дължи само на начина, по който са третирани маслините. По хранителната си стойност, те са почти идентични. 15 грама зелени маслини съдържат 20 калории, а 15 гр черни – 25 калории. За същото количество и двата вида маслини съдържат под 0,5 г белтъчини, 1 г въглехидрати, 0,5 г фибри, пренебрежително количество витамини и минерали и нулево съдържание на холестерол и транс мазнини. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter