ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Протеин в пшеницата крие риск от възпалителни заболявания

Puls.bg   |   19 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Протеин в пшеницата крие риск от възпалителни заболявания

Източник: Istockphoto

Протеини в пшеницата крият потенциален риск от активиране на възпалителни процеси при хронични заболявания като множествена склероза, астма и ревматоиден артрит. Изследователите установяват, че протеините могат също да допринесат и за развитието на чувствителност към глутена
 
Пшеницата се е превърнала в основна съставка в хранителния ни режим, като намира широка употреба и в преработените храни. Група протеини, съдържащи се в нея - инхибитори на амилаза-трипсин, отключват имунен отговор в червата, който може да се разпространи и по другите тъкани в организма. 
 
Инхибиторите на амилаза-трипсин са растителни протеини, които потискат ензимите на някои паразити в пшеницата. Протеините имат и важна роля в процесите, свързани с обмяната на веществата, случващи се по време на развитието на семената. 
 
Множество проучвания в областта се фокусират върху влиянието на глутена върху храносмилателните процеси. Целта на водещия изследовател на проучването – проф. Детлев Шупан от университета "Йоханес Гутенберг" в Германия, и неговият екип е да проучат ролята инхибиторите на амилаза-трипсин и отвъд здравето на храносмилането
 
Тази група протеини съставляват малка част от общото количество белтъчини в пшеницата – около 4%. Въпреки това, имунният отговор, който предизвикват, значително засяга лимфните възли, бъбреците, далака и мозъка сред някои, предизвиквайки възпаления. 
 
Има данни, че инхибиторите на амилаза-трипсин могат да обострят симптомите на заболявания като ревматоиден артрит, множествена склероза, астма, лупус, неалкохолен мастен черен дроб, както и възпалителните чревни заболявания
 
Проф. Шупан допълва, че споменатата група протеини в пшеницата, които съдържат и глутен, активира специфични клетки на имунната система в червата и други тъкани. По този начин протеините имат потенциала да влошат симптомите на вече съществуващи възпалителни заболявания.  
 
Резултатите са представени по време на Седмицата на Европейското сдружение по гастроентерология 2016, която се провежда във Виена, Австрия. 

Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
4 начина да се чувстваш леко през зимата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising