ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Черният боб ни дава жизненост, младост и здраво сърце

Puls.bg   |   27 август 2015   |   Коментари 0
   
   
Черният боб ни дава жизненост, младост и здраво сърце

Източник: iStockphoto

Черният боб е богат на антиоксиданти и други полезни вещества, които оказват благотворно въздействие върху сърцето и, въобще, кръвоносната система в организма. Според експерти тази култура може да помогне за намаляване на кръвното налягане, когато присъства редовно в менюто.

При обработването му преди пакетирането зърната на черния боб се сушат. Преди пакетирането на някои може да се приложи хидролизиране, такъв е случаят с джамапа, при който се отсранява рискът от потенциален алергичен ефект на два от основните протеини при черните сортове боб. Джамапа допълнително се хелатира, което спомага отстраняването и почистването на организма от метали и повишава полезната стойност на продукта.

Експертите препоръчват така обработеният черен боб като продукт с полезен ефект за сърдечносъдовото здраве, особено когато се касае за предпазване от вредите на стреса и високото кръвно налягане.

По принцип като храна, която съдържа фибри и бавноусвоими въглехидрати, в комбинация с полезни протеини, бобът помага на сърцето и държи кръвното в норма. С него можем да пазим в дългосрочен аспект в норма захарта и мазнините в кръвта – LDL холестерол и триглицериди. Това се отнася още повече за черния боб.

Една купа сготвен черен боб, равнява се на 172 грама, дава 60% от препоръчителното количество за деня фибри (15 г) и 30% - от това белтъчини (15 г). Наличието на такъв голям процент протеини означава, че храната е пълноценна и, освен че засища за дълго, поддържа и едно добро ниво на постепенно отделяне на енергия, тоест скоро няма да изпитаме необходимост отново да хапнем.


Черният боб е изключителен източник на микроелемента молибден, който играе ключова роля за активирането най-малкото на 7 важни ензима в тялото. Джамапа съдържа и 52% от препоръчителната дневна доза триптофан - незаменима есенциална киселина, от която мозъкът ни се нуждае, за да синтезира серотонин и се чувстваме в добра кондиция и настроение.

Черният боб е добър източник и на фолиева киселина – 256 mcg, което се равнява на 64% от DRI/DV.

Зърната осигуряват и мед, манган, фосфор, магнезий, желязо и витамин В1.

Три от най-богатите на антиоксиданти храни са, всъщност, различни сортове боб: шареният боб ("пинто") и двата сорта червен боб ("ред" и "ред кидни"). Колкото по-тъмна е обвивката на зърното де факто толкова повече антиоксиданти съдържа сортът. Антиоксидантите по принцип са ни нужни, за да ни поддържат млади, но и да помагат на организма да се справи успешно с възстановяването на тъканите си при налични хронични възпаления.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter