ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Веганството – ползи и рискове

Puls.bg   |   05 декември 2014   |   Коментари 0
   
   
Веганството – ползи и рискове

Източник: Thinkstock

Веганството става все по-популярно както сред обществеността, така и сред научните среди. Много от привържениците на този хранителен режим са подтикнати към него, заради ползите, които растителното меню предоставя, а именно понижаване нивата на холестерола и потенциална защита от сърдечносъдови заболявания.
 
Веганите са хора, които отхвърлят употребата на животински продукти. Те са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват такива от животни или свързани косвено с животни.
 
Някои проучвания установяват, че веганите мъже, но не и жените, имат по-малък риск от летален изход, вследствие на сърдечносъдово заболяване, в сравнение с вегетарианците и лакто-ово вегетарианците. 
 
Въпреки че данните за веганството и сърдечносъдовите заболявания са малко, хранителните навици и маркерите за риска от заболяване при веганите предполагат, че тази диета защитава срещу сърдечносъдови заболявания. 
 
Този хранителен режим е лишен от холестерол и обикновено е с ниско съдържание на наситени мазнини. И въпреки по-високият прием на въглехидрати, веганите също така имат и по-ниски нива на триглицеридите
 
Учените установяват значително по-малко случаи на хипертония сред веганите. Ниският индекс телесна маса е част от причината за това, пълно обяснение обаче все още няма. Предлагаме Ви някои факти за веганството и ефекта му върху здравето...
  • Обикновено веганите имат по-висок прием на фибри, в сравнение с консумиращите животински храни. Разтворимите фибри, по-специално, могат да намалят нивата на холетерола в кръвта. Веганите вероятно консумират и повече соеви продукти.

 

  • Соевият протеин влияе директно върху понижаване нивата на холестерола. Изофлавоните, които се намират в соевите продукти, могат също да намалят риска от коронарна болест на сърцето, като подобряват здравето на артериите. 
  • Заедно с тези защитни ефекти обаче, веганите, които не приемат добавка витамин B12, може да имат по-високи нива на аминокиселината хомоцистеин, което може да повиши риска за сърцето.
  • Веганите също така имат и по-ниски нива на плазмата на дългата верига омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина. Неадекватният прием на витамин B12 или докозахексаенова киселина трябва да се компенсира с прием на хранителни добавки.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter