ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хранителната алергия не е доживотна присъда

Puls.bg   |   13 юни 2014   |   Коментари 0
   
   
Хранителната алергия не е доживотна присъда

Източник: Istockphoto

Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества.

 

Това е прекалено силна реакция на имунната система към вещества, които иначе са безвредни. При тази реакция се образуват антитела, в резултат на което се появяват нежелани симптоми.

 

Хранителната непоносимост, която не е равнозначна на алергия, се дължи на храни, съдържащи или предизвикващи образуване на биологично активни вещества – хистамини и тирамин.

 

Към хранителната непоносимост се отнасят и различни вродени и придобити ензимни дефицити, например лaктазен дефицит – недостатъчност на ензима, който разгражда млечната захар.

 

Когато е налице истинска алергия, тя се предизвиква и при употреба на малко количество от съответната храна, докато при псевдоалергията реакция се появява при консумация на по-големи количества.

 

Би могло да се каже, че хранителните алергии са едни от основните проблеми в днешни дни.

 

Нездравословната среда на обитаване, включително мръсният въздух, натовареният трафик, замърсената почва, отровените реки, язовири, морета, океани, и отровната храна, която приемаме, с т.нар. Е-та в храните, с които те се оцветяват, овкусяват, стабилизират и се предпазват от разваляне, са едни от основните причини за появата на хранителните алергии.

 

Рядко алергиите са заложени генетично в човека, по-често те се появяват в определен момент в резултат на нездравословния начин на живот и нездравословната среда на обитаване.

 

При малките деца алергиите се появяват още по-лесно, тъй като детският организъм е с по-малко изградени защитни механизми към глобалното замърсяване и негативните последици от него.

 

Хранителните алергии при децата се проявяват най-често до 3-годишната им възраст.

 

„Големите осем" видове продукти съставят над 90% от хранителните алергии по света, но все пак някои от тях варират според региона. Оризовата алергия например е честа в Източна Азия, където този продукт представлява голяма част от менюто на населението.

 

В Централна Европа такава е пшеницата, а в Австралия се наблюдава повишена чувствителност към червеното месо.

 

В някои случаи при млечните продукти се получава непоносимост към някои от белтъците в млякото - казеин и лактоглобулин. Типичните симптоми са подуване, сърбеж, бронхоспазми, треска, падане на кръвното налягане, спазми и разстройство.

 

Яйцата са съставени от различни белтъци, много от които са алергени. Четири са главни протеини в белтъка, предизвикващи алергични реакции - овомукоид, овалбумин, овотрансферин и лизозим. Овоалбумин е главен алерген, 50% от яйчния белтък.

 

Повечето хора са алергични към белтъка на яйцето, но някои имат алергия и спрямо жълтъка. Имената на алергените в яйчения жълтък са аповителенис I, аповителенис VI и фосвитин. Симптомите са алергични ринити, астма, дерматити, гастроинтестинални проблеми. Добре е да се знае, че някои заместители на яйца също съдържат яйчен белтък.

 

Алергичните реакции при фъстъците се причиняват от свързването на протеините във фъстъците с имуноглобулин Е (IgE). Понякога дори следи от тях могат да причинят алергични реакции. Седем протеина от различни фамилии - вацилини, конглутини и глицини, реагират с човешкия IgE и индуцират имунен отговор в податливите на тези алергии. Спорна е обаче алергенността на рафинираното фъстъчено олио.

 

Дървесни ядки - това са лешници, орехи, кашу, бадеми, кестени, шам-фъстък. Трябва да се има предвид замърсяването при производството на различни продукти - например в млечен шоколад може да има следи от ядки, ако там се произвежда такъв продукт.

 

Алергиите към риба се дължат на протеини, намиращи се в мускулната тъкан на рибите. Понякога алергиите са по специфични и обикновено са свързват с т.нар. професионални заболявания - тоест за хора, чието работно място е свързано с преработка или добив на риба.

 

Съществува и непоносимост към черупчести мекотели - това са алергии към протеини съдържащи се в мидите, скаридите, стридите и раците.

 

Често се срещат и алергии към около 15 протеини, съдържащи се в соята и към пшеничното брашно.

 

При наличие на някоя от тези алергии храненето може да бъде истинско предизвикателство. За третиране на алергиите в диетата трябва да се елиминират храните, съдържащи алергени.

 

Въпреки че няма лечение на хранителните алергии, лекарствата могат да повлияят и на по-маловажните, и на сериозните симптоми. Антихистамините могат да се използват за лечение на симптоми като обрив, течащ нос и болка в корема, свързани с алергична реакция.

 

При затруднено дишане или пристъпи на астма като резултат от хранителна алергия, се препоръчва бронходилатор.

 

При проблем с дишането, предизвикан от алергия обаче, е много важно веднага да се потърси спешна медицинска помощ, дори ако са били дадени лекарства за дишането за лечение на реакцията у дома.

 

Епинефринът често се използва за лечение на тежки алергични реакции. Лекарствата, които увеличават сърдечния ритъм и кръвното налягане, като епинефрин, често са нужни за контрола на различните тежки алергични реакции.

 

Трябва да се знае, че хранителната алергии не е за цял живот.

 

Непоносимостта към животински белтъчини намалява с израстването на детето, ако то е било алергично. Например някои деца започват да понасят жълтъка на яйцето след навършването на 1 година.

 

Алергиите могат да се появяват и изчезват през целия живот, както и да се наблюдават периоди на затихване и обостряне.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising