Кашу – полезно за сърцето

Puls.bg   |   13 ноември 2013   |   Коментари 1
Кашу – полезно за сърцето

Източник: iStockphoto

Ядките кашу, известни още като Индийски фъстък, са отлична здравословна добавка към почти всеки хранителен режим. Консумацията на 60 г кашу седмично е от изключителна полза за сърдечносъдовата система, според изследване на учени от Харвард. Ядките подобряват функциите на кръвоносните съдове и понижават тоталния холестерол
 
Сурови или печени, 30 г кашу предлагат около 160 калории идващи предимно от полезните ненаситени мазнини. Те съдържат и равни количества мед – елемент от изключителна полза за функцията на нервната система. 30 г съдържат около 70% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за мед, както за жени, така и за мъже. Спрямо друг полезен минерал – магнезия, те съдържат  25% от ОДП за жени и 20% от ОДП за мъже. Магнезият подпомага мускулната функция и подобрява енергийния баланс на тялото.
 
Суровото кашу съдържа повече желязо от печеното. Желязото е важно за добрата циркулация и виталност на кръвта, помагайки за дистрибуцията на кислород в тъканите. Желязото е необходимо за предотвратяване на мускулна слабост и обща отпадналост. 30 г сурово кашу съдържа 1,9 мг желязо – 11% от ОДП за жени и 24% от ОДП за мъже. При термичната обработка, количеството желязо намалява до 1,2-1,3 мг в печените ядки.
 
 
Селенът е друг минерал, който е по-концентриран в суровите ядки. 30 г сурови ядки съдържат 5,6 мкг селен – 10% от ОДП и за двата пола. Печените са значително по-бедни – същият грамаж съдържа едва 3,3 мкг. Селенът е мощен антиоксидант, който поддържа оптималната кондиция на ДНК и клетъчните мембрани, предпазвайки ги от увреждане. Дефицитът на селен в организма се свързва с редица ракови заболявания.
 
Ядките могат да се консумират като здравословно и нискокалорично похапване между основните хранения, да се добавят смлени към салати или чрез накисване за 10-12 часа и последващо пасиране, да се добавят към леки супи и пюрета.
 

Още по темата:


реклама  




Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

li239     2013-11-14 07:35:46
ne znaeh ,,, sega 4uvam
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Базалноклетъчен карцином на кожата - най-честият тумор

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
7 начина да направим кафето по-здравословно
7 начина да направим кафето по-здравословно
8 храни за блестяща кожа
8 храни за блестяща кожа
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising