ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Митове и ползи за кафето

Puls.bg   |   31 октомври 2013   |   Коментари 3
   
   
Митове и ползи за кафето

Източник: iStockphoto

Понякога сме принудени да избягваме кофеина, дари заради здравето си или други убеждения. Това ни принуждава да откажем кафето. Кофеин обаче се съдържа не само в черните изпечени негови зърна, но и в листата на чая, колата, какаото, енергийните напитки, някои декорации за сладкиши, медикаменти, в това число най-употребяваните – при настинка и обезболяващи, и в различни средства за отслабване.

Преди да се откажем от кафето само заради този му „недостатък“ е добре да имаме предвид следните факти...

 

1. Кофеинът ни прави зависими

Кофеинът е вид стимулиращо средство за мозъка, което означава, че редовната му употреба му води до физическа зависимост. За разлика обаче от наркотичните средства кофеинът не влияе на поведението ни, физическото здраве, социалния ни живот и пр. Ако се откажете от кафето от раз, което сте приемали с години рано сутрин, то е най-вероятно най-много да изпитате симптоми като главоболие, умора, тревожност, раздразнителност, потиснато настроение и затруднения да се  концентрирате за ден-два. Това обаче няма да ви принуди да изпадате в други зависимости, да поглъщате повече храна, да посегнете към алкохола и пр.

 

2. Кофеинът води до инсомния, когато...

Кофеинът , за щастие, в работния ден, се поема бързо от организма. Обработва се основно от черния дроб. И също толкова бързо се изхвърля от тялото. Обикновено се отделя за 5-7 часа, което и ни налага в следобедите да се ободрим отново с чаша по-слабо кафе. След осмия час до десетия три четвърти от поетия кофеин не се съдържа в тялото. Разбира се, това означава, че чашата следобедно кафе може да ни остави будни до късни часове, да наруши съня, което се касае и за онази една четвъртък останал кофеин в организма при при по-чувствителни натури. Затова е препоръчително кафе и други ободряващи напитки да не се консумират минимум 6 часа преди сън. При по-чувствителните натури, кофеинът освен, че влияе на метаболизма, може да доведе до инсомния, както и да стане причина за нервност и стомашно-чревен дискомфорт и разстройство.

 

3. Кофеинът повишава риска от остеопороза и сърдечни заболявания

По принцип, три големи чаши силно кафе (300 мг кофеин) не би трябвало да се отразят на състоянието на здрав човек. Такъв риск може да има при хората с високо кръвно налягане и по-възрастните.

Ако обаче се увеличи ежедневната доза поемат кофеин 2,5 пъти, тоест поемат се повече от 744 мг, то ще се повиши загубата на калций и магнезий с урината. Въпреки това според не малко изследвания дори и тези количества няма да доведат до намаляване на костната плътност, при условие, че се приема достатъчно калций с храната. Този негативен ефект на кафето може да се неутрализира като се добавят само две супени лъжици мляко в него. Приемът на кофеин вероятно се отразява на костното здраве, но в напреднала възраст – констатира се по-висок риск от фрактури. Тогава организмът явно става по-чувствителен на страничните му ефекти по отношение на метаболизма, което налага редуциране на ежедневната му доза до 300 мг.

Ако организмът е чувствителен към кофеина, е вероятно приемът му да се отрази на кръвното налягане и сърдечна честотата, но в останалите случаи множество изследвания вече сочат, че той не е причина за аритмия, стеснения лумен на кръвоносните съдове или сърдечносъдово заболяване. При наличие на високо кръвно или сърдечни проблеми е най-вероятно да се появи чувствителност към кофеина, поради което тогава е разумно употребата му да се избягва.

 

4. Дали пречи на оплодителните способности?

Препоръките са при опити за бременност да се намали консумацията на кафе.  При не малко изследвания не се намира връзка между консумацията на една чаша кафе с трудности при зачеването, спонтанни аборти, преждевременно раждане, вреди за плода или някакво въздействие на родилния процес. За бременните допустимото количество кофеин на ден е до 200 мг. По-големите дози вече се свързват с риск от спонтанен аборт.

 

5. Кофеинът е диуретик

Кофеинът има действието да ускорява процеса на отделяне на течности от организма, което и обяснява честите позиви по малка нужда след прием. Дори и приеман редовно обаче не може да причини дехидратиране.

 

6. Вреден е за децата...

Факт е, че днешните деца приемат от доста малка възраст кофеин – около 22 мг на ден, сочат проучвания между 6- до 9-годишни. Тези количества се набавят чрез консумация на храни и десертни напитки и не представляват проблем.

Организмът на децата също е чувствителен на кофеин, което може да заложи тревожност, раздразнителност и усещане за безсилие по-късно. Ето защо децата трябва да се пазят от консумация на енергийни напитки и други продукти, съдържащи повече от допустимия минимум кофеин за тях.

 

7. Кофеинът помага за изтрезняване

Всъщност, това е един от най-големите митове. Въпреки консумацията на кафе след прием на алкохол, той не може да ободри и преценките и реакциите остават забавени.

 

8. Носи ли ползи кафето, въобще?

Редовната консумация на кафе се отразява положително на способността ни да се концентрираме, поддържаме се будни, тонизирани, от тук и по-комуникативни, което е научно потвърдено. При френско изследване се намира дори че при жените кофеинът забавя когнитивния упадък при остаряването.

Потвърден е и ефектът му да помага срещу главоболие. Има още данни, че се действа положително на хора с астма, както и че понижава риска от болест на Паркинсон, чернодробно заболяване, рак на колона, диабет тип 2 и деменция.

Тук не бива да се забравя обаче че повишеният прием може да има обратния ефект.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Елена     2013-11-04 10:55:14
Облекчава дишането благодарение на бронхоразширяващото си действие без да има обратен ефект при прекратяване консумацията му.
живка     2013-11-03 18:34:52
искам да знам кафето вреди ли на кръвната захар или помага по-някакъв начин
li239     2013-11-01 16:08:32
hm ne znaeh
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising