Тиква – източник на фибри и антиоксиданти

Puls.bg   |   23 октомври 2013   |   Коментари 1
Тиква – източник на фибри и антиоксиданти

Източник: iStockphoto

В западния свят тиквите се използват предимно за пайове, мъфини, някои видове хляб и са най-популярни като издълбаните фенери за празника Вси Светии. У нас, за щастие, тиквата се е запазила като една от най-здравословните и почитани есенни храни и е популярна като динята през лятото.
 
Минималните количества мазнини, липсата на холестерол и изобилието от витамини, минерали и фибри носят на тиквата особена почит в сезона и – печена тиква, тиквеник, баница с тиква, клин с тиква и супа с тиква – всички се радват на особена популярност дори и през зимата и има защо.
 
200 г печена тиква съдържат около 20% от Ориентировъчния дневен прием (ОДП) за фибри. Около 60% от тиквените фибри са разтворими. Диетологът д-р Нанси Беркоф споделя, че разтворимите фибри са изградени от пектин и растителни смоли. Те поемат вода, когато се намират в храносмилателната система и се раздуват до образуването на обемно препятствие, забавящо преминаването на прости захари като глюкозата в кръвоносната система. С този ефект се постигат едновременно понижаване на риска от развитие на диабет и постигане на чувство за ситост, дори и с по-малко количество храна. Разтворимите фибри могат да се свързват и с холестерола, като евентуално го отвеждат извън тялото.
 
Останалите 40% от фибрите – неразтворимите фибри, са концентрирати основно във фиброзните нишки и жилки на тиквената тъкан. Те благоприятстват здравословната перисталтика, стимулирайки контракции в дебелото и тънките черва. Стабилният прием на неразтворими фибри се асоциира с превенция на храносмилателни проблеми, рак на дебелото черво, язви и хемороиди.
 
Според Ориентировъчния дневен прием, 200 г тиква съдържа още: витамин А – 214% от ОДП; витамин С – 32,8% от ОДП; манган – 19% от ОДП; витамин В6 – 16,5% от ОДП; калий – 14,1% от ОДП; триптофан – 9,3% от ОДП; омега-3 киселини – 7,9% от ОДП; магнезий – 6,6% от ОДП и само 75 калории или под 4% от ОДП.
 
Мощните антиоксиданти свойства на тиквата като храна не се дължат само на изобилието и на витамини. Около 90% от калориите на зеленчука идват от въглехидрати, половината от които са под формата на полизахариди от рода на пектина – хомогалакторунани, намиращи се в клетъчните стени. Освен антиоксидантна помощ за организма, те носят и противовъзпалителни, антидиабетични и инсулин-регулиращи свойства.
 

Още по темата:


реклама  




Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

li239     2013-10-26 17:42:49
i az obi4am
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Онихомикоза – заразни ли са гъбичките по ноктите?

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
7 начина да направим кафето по-здравословно
7 начина да направим кафето по-здравословно
8 храни за блестяща кожа
8 храни за блестяща кожа
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising