Канела - срещу висока кръвна захар

Puls.bg   |   22 октомври 2013   |   Коментари 0
Канела - срещу висока кръвна захар

Източник: iStockphoto

Канелата е подправка, която се използва повече от 4000 години, като в най-старите източници се сочи високата й цена. Тогава в Древен Египет се е използвала като терапевтично средство при кашлица, възпалено гърло и дори артрит.

Съвременните изследвания показват много широк диапазон на ползи от канелата, като най-натрапливо е свойството й да подобрява нивото на глюкозата и липидите в кръвта при хората с диабет. Според изследователи 6 грама канела дневно намаляват стойностите на кръвна захар, триглицериди, лошия LDL и общия холестерол при диабетно болни, с което се ограничават рисковете от влошаване на сърдечносъдовото здраве при тях. Други изследвания намират, че канелата възпрепятства рязкото покачване на кръвна захар след хранене и лошите ефекти върху организма при консумация на богати на мазнини продукти.

Според данни на Американския институт по здравеопазване съединение в един от видовете канела, известен като Китайска канела – цинамалдехид показва подпомагащ основната терапия ефект при бактериални и гъбични инфекции. Канелата помага при мускулни спазми, повръщане, диария, метеоризъм, простудни заболявания, загуба на апетит и еректилна дисфункция.Стига се и по-далеч като няколко различни екипи от учени предполагат, че екстракти (Ceppt), намиращ се в кората на канелата, потиска развитието на болест на Алцхаймер, прогресирането на множествена склероза, някои неприятни странични ефекти от приема на лекарства и действа дори на ХИВ вируса.

Въпреки богатото си портфолио на ползи, употребата на канела има и своите негативни въздействия. При непоносимост на организма към нея, има голяма вероятност от увреждане на черния дроб след консумацията й, ето защо тези хора, както и при проблеми с този орган, следва да се избягва консумацията й. Трябва да се избягва и комбинацията от употреба на канела и лекарства, които натоварват черния дроб, в това число влиза и парацетамолът. Желателно е да се уточни приемлив ли е приема й при наличие на диабет с лекуващия специалист.

Съществуват два вида канела: Цейлон (Cinnamomum verum), разпространена повече в западните държави, и Китайска или Cassia (Cinnamomum aromaticum), идваща от Южен Китай, която е по-евтина. Цейлонската канела съдържа по-малко кумарин от китайската, съответно и ефектът й е по-слаб.


Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Малигнен меланом – опасният рак на кожата

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
8 храни за блестяща кожа
8 храни за блестяща кожа
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising