Добавката Е301 – какво знаем за нея?

Михаил Чилингиров   |   27 август 2013   |   Коментари 0
Добавката Е301 – какво знаем за нея?

Източник: iStockphoto

Предразсъдъците относно хранителните добавки далеч не са необосновани – редица консерванти и оцветители са доказани канцерогени и токсични. Трябва ли обаче всичките „Е” -та да бъдат забранени?
 
Под много от „Е”-тата се крият полезни и безвредни хранителни добавки. Такава например е съставката Е301. Ако в съдържанието на месни продукти, хлебни изделия, маргарин или майонеза се срещне Е301, те не трябва да бъдат заклеймявани като зловредни и канцерогенни продукти, понеже Е301 е общоприетото в хранителната индустрия и химия название на натриевия аскорбатвитамин от семейството С.
 
В хлебопроизводството, натриевият аскорбат се използва като антиоксидант, регулиращ киселинността и предпазващ продукта от развала, докато в производството на консерви и колбаси, Е301 предотвратява изменението на нитрати и появата на горчив вкус.
 
Макар да е получен по изкуствен път, чрез химичен синтез, Е301 е натриева сол на аскорбиновата киселина и е напълно безвреден в дневни дози под 15 мг/кг. Да се погълне повече от това количество само с храната е невъзможно, дори съдържанието на Е301 да е леко завишено.
 
Е301 стимулира имунната система, участва в остеогенезата – образуване на костна тъкан и влие положително на метаболизма, като спомага за усвояване на микроелементите от поетите хранителни продукти. Е301 може да подобри състоянието на кожата, ноктите и косата – кератинови образувания, чиято здравина се подпомага от оксаловата киселина, в която се трансформира излишъка от натриев аскорбат. 
 
Оксаловата киселина обаче благоприятства образуването и на бъбречни камъни, поради което храни, съдържащи Е301 трябва да се ограничават или избягват от хора с хронични заболявания на бъбреците или пикочните пътища.
 
Хранителната добавка е разрешена във всички развити страни и след множество проведени изследвания е доказано безвредна и хипоалергенна.
 

Още по темата:


реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Лечение на щитовидната жлеза с помощта на натуропатията

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Кои са храните, от които кожата засиява?
Кои са храните, от които кожата засиява?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising