ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Добавката Е301 – какво знаем за нея?

Михаил Чилингиров   |   27 август 2013   |   Коментари 0
Добавката Е301 – какво знаем за нея?

Източник: iStockphoto

Предразсъдъците относно хранителните добавки далеч не са необосновани – редица консерванти и оцветители са доказани канцерогени и токсични. Трябва ли обаче всичките „Е” -та да бъдат забранени?
 
Под много от „Е”-тата се крият полезни и безвредни хранителни добавки. Такава например е съставката Е301. Ако в съдържанието на месни продукти, хлебни изделия, маргарин или майонеза се срещне Е301, те не трябва да бъдат заклеймявани като зловредни и канцерогенни продукти, понеже Е301 е общоприетото в хранителната индустрия и химия название на натриевия аскорбатвитамин от семейството С.
 
В хлебопроизводството, натриевият аскорбат се използва като антиоксидант, регулиращ киселинността и предпазващ продукта от развала, докато в производството на консерви и колбаси, Е301 предотвратява изменението на нитрати и появата на горчив вкус.
 
Макар да е получен по изкуствен път, чрез химичен синтез, Е301 е натриева сол на аскорбиновата киселина и е напълно безвреден в дневни дози под 15 мг/кг. Да се погълне повече от това количество само с храната е невъзможно, дори съдържанието на Е301 да е леко завишено.
 
Е301 стимулира имунната система, участва в остеогенезата – образуване на костна тъкан и влие положително на метаболизма, като спомага за усвояване на микроелементите от поетите хранителни продукти. Е301 може да подобри състоянието на кожата, ноктите и косата – кератинови образувания, чиято здравина се подпомага от оксаловата киселина, в която се трансформира излишъка от натриев аскорбат. 
 
Оксаловата киселина обаче благоприятства образуването и на бъбречни камъни, поради което храни, съдържащи Е301 трябва да се ограничават или избягват от хора с хронични заболявания на бъбреците или пикочните пътища.
 
Хранителната добавка е разрешена във всички развити страни и след множество проведени изследвания е доказано безвредна и хипоалергенна.
 

Още по темата:


реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Епидурална упойка при раждане - какво е важно да се знае

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
7 начина да си набавим селен от менюто
7 начина да си набавим селен от менюто
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които имат оздравителни сили
8 храни, които крият риск от запек
8 храни, които крият риск от запек
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising