ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

За или против глутена?

Puls.bg   |   15 май 2013   |   Коментари 0
   
   
За или против глутена?

Източник: Istockphoto

През последните години непоносимостта към глутен се радва на голямо медийно и обществено внимание, а безглутеновите хранителни продукти заемат все по-голяма част от стелажите в супермаркетите. Отказът от глутен стана особено полулярен след като Майли Сайръс постна в Twitter, изказвайки се с цветущи изрази, че глутенът е непригоден за консумация. Безглутеновата диета нова модна тенденция ли е или е обективно наложена здравна необходимост?

 

За да отговорим на този въпрос, трябва да започнем с основните факти. Небезизвестният глутен е нищо повече от белтък в житните растения, с нищо по-особен от стотиците други такива. На какво се дължи тогава медийният му статус? Оказва се, че съществуват различни форми на глутенова чувствителност и непоносимост. Тук е важно да поясним, че алергията към глутен и цьолиакията, макар и имунологични състояния, не са идентични понятия. Това са две различни медицински състояния, възникващи на базата на абнормен имунологичен отговор към молекулата на глутена. По-конкретно, цолиакията е вид автоимунно заболяване, докато алергията не е.

 

Повечето форми на глутенова непоносимост се изявяват с подуване, крампи, ставни болки и диария при консумиране на глутен. За глутеновите непоносимости няма лечение, достатъчно е белтъкът просто да бъде избягван, като за цьолиакията това е особено важно, защото всеки следващ прием на глутен прогресивно уврежда храносмилателния канал и протича по-тежко от предишния.

 

Гастроентеролози констатират, че честотата на глутеновите непоносимости и особено цьолиакията нараства. Много специалисти смятат, че днес цьолиакията е 4 пъти по-честа отколкото преди 50 години. Все още е рано да се каже на какво точно се дължи това – на същинско нарастване на честотата на заболяването или само на нарастване на разпространението на глутена. Факт е, че той е широко използван в хранително-вкусовата промишленост, тъй като придава еластичност на тестото. След като все повече производители изрично маркират безглутеновите си продукти, за да задоволят потребностите на хората с глутенова поносимост, все повече хора, които спокойно могат да ядат глутен, се отказват от него. Защо това е така и това, което е по-важно – редно ли е?

 

Много тийнейджърки минават на безглутенова диета с идеята да свалят тегло. Често се получава така, че отказвайки се от глутенсъдържащи храни, те се лишават и от важни хранителни вещества и минерали като цинк, фибри и фолиева киселина. Нещо повече, начинанието нерядко се оказва контрапродуктивно, защото много от безглутеновите храни съдържат по-големи количества мазнини и въглехидрати (глутенът е белтък), а следователно – повече калории.

 

Следователно, трябва да изтъкнем, че глутенът не е отрова, както мнозина може би си мислят. За тези, които не страдат от глутенова непоносимост, той е не по-различен от всеки друг хранителен белтък. Неразумно и дори опасно е да се правят драстични промени в хранителния режим само за да се подражава на една или друга знаменитост, пък била тя и модна икона.

 

Още по-опасна, обаче, може да бъде недиагностицираната цьолиакия. Ако подозираме глутенова непоносимост или цьолиакия, не трябва да бързаме да изключим глутена от храната си, а преди всичко да потърсим лекарски съвет и едва тогава (евентуално) да спрем глутена, само ако лекарят ни посъветва да го направим.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter