ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

ГМО - трябва осъвременяване на законодателството

Puls.bg   |   26 март 2013   |   Коментари 0
   
   
ГМО - трябва осъвременяване на законодателството

Източник: Istockphoto

В емоционалния дебат за безопасността на генно модифицираните храни, една от малкото консенсусни точки е, че настоящата регулаторна рамка е в най-добрия случай непълна, неточна, а понякога – направо абсурдна.

 

Според специалисти скоро локумът може да бъде разтегнат до скъсване. Това може да остави много генно модифицирани храни нерегулирани – силно тревожна новина за голяма част от обществото. Според Дженифър Кузма – експерт по хранителна политика в Университета в Мичиган, настоящата регулаторна плетеница се позовава на 10 различни закона, всеки един от които е писан със съвсем различна цел от регулирането на генно модифицираните храни. Повечето от тях са „писани на парче“ за решаване на внезапно възникнали проблеми като храни, замърсени с лекарствени вещества; пшеница, замърсена с дървесни трици; индустриални химикали, откривани в хранителни продукти и др.

 

Прилагането на тази регулаторна рамка към генно модифицираните храни често води до „странни“ резултати.

 

Например генно модифицирана сьомга, която расте по-бързо от обичайното благодарение на внесен в нея ген от друг вид сьомга, според настоящото законодателство е „лекарство за животни“. Памучно растение, което синтезира белтъци, унищожаващи вредителите, благодарение на внесен в него бактериален ген, е вид пестицид, според сега действащото в много страни законодателство.

 

Може би най-големият абсурд е, че много генно модифицирани растения, създадени именно с цел по-голяма устойчивост към плевели и паразити, днес се разглеждат именно като такива от много законодателства.

 

Специалисти отдавна алармират, че регулаторната рамка е морално остаряла, сложна, неясна и непълна. Много храни подлежат на регулация от повече от една агенция, които често излизат с противоположни становища. Най-старият действащ закон, прилаган за „регулиране“ за генно модифицираните храни се прилага в САЩ – става дума за Закона за храните, лекарствата и козметиката писан през... 1938 г., когато понятието генно модифицирани храни все още не е било въведено...

 

Сериозно усложнение е, че индустриалците, потребителите и биотехнолозите често имат различни виждания по въпроса „Какво трябва да се направи?“. Компаниите са длъжни да предоставят информация за продуктите си пред регулаторите в САЩ и Европа, но според много анализатори това не е достатъчно. Според Андрю Кимбрел, единственото решение е в задължителното изпитване на всеки генно модифициран хранителен продукт. В момента, той и неправителствената организация, председателствана от него - Center for Food Safety, съдят американското правителство за начина, по който то регулира генно модифицираните посеви в САЩ.

 

Последните усилия, положени за подобряване на законодателната рамка в САЩ, датират от 1986 г., когато администрацията на Роналд Рейгън реши, че след последния закон, предложен и написан от нея, няма какво повече да се направи по въпроса.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter