ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пий мляко, стани Нобелов лауреат

Puls.bg   |   21 януари 2013   |   Коментари 0
   
   
Пий мляко, стани Нобелов лауреат

Източник: Istockphoto

Държавите с по-голяма консумация на мляко и млечни продукти печелят много повече Нобелови награди, се констатира от проучване.

В него изследователите разглеждат 22 държави, за да изброят по колко лауреати имат. Резултатите показват, че челна позиция заема Швеция, въпреки само 10-милионното си население.

Учените се заемат да проучват начина на живот и хранителните навици на шведите. Те установяват, че консумацията на мляко в страната е най-висока - 340 кг годишно на глава от населението.

В проучването се посочва, че най-ниска консумация на млечни продукти има Китай – около 25 кг годишно на глава от населението. При тях и Нобеловите лауреати също са сравнително малко, въпреки че страната е с най-многобройно население.

Млякото и млечните продукти са богати на витамин D, който не само е полезен за костите, но стимулира и мозъчната дейност. Това може да е основната причина за повишената честота на Нобелови награди в страните консумиращи мляко, обясняват изследователите.

Това не означава, че само консумацията на мляко може да е достатъчна, за да стане един човек Нобелов лауреат, допълват те.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Practical Neurology.

Витамин D се образува в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина. Продукцията му се влияе от годишните сезони, продължителността на експозицията на слънце, употребата на слънцезащитни средства, кожната пигментация, хранителни навици и др.
 
Проучване показа, че при 76% от българите има недостиг на витамин D.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter