Сок от цвекло понижава кръвното

Puls.bg   |   20 декември 2012   |   Коментари 0
Сок от цвекло понижава кръвното

източник: iStockphoto

Чаша сок от цвекло има почти незабавен ефект върху понижаването на кръвното налягане, установяват експерти.

 
В рамките на часове след консумация на напитката, систоличното кръвно налягане се понижава средно с 4-5 точки, показва ново проучване.
 
Изненадващо е, че се наблюдава ефект само при една доза сок, отбелязва изследователят д-р Лия Колс от Института по диабет в Мелбърн, Австралия. Съответно, очаква се при редовна консумация на напитката, полезното й действие да е налично дългосрочно, допълва експертът. 
 
Предишни изследвания показват понижаване на кръвното налягане вследствие консумация на сок от цвекло в лабораторни условия. Новото проучване обаче е първото, което разглежда ефектите от добавянето на напитката към хранителния режим, без провеждането на специални диети или извършването на сериозни промени в начина на живот.
 
В експеримента участват 15 мъже и 15 жени, които консумират около 500 мл сок, включващ 3/4 сок от цвекло и 1/4 от ябълки, или плацебо. След това участниците са наблюдавани в продължение на 24 часа. Същата процедура се повтаря две седмици по-късно, като консумиралите плацебо този път пият сок от цвекло.
 
Както при мъжете, така и при жените, се отчита тенденция към понижаване на систоличното кръвно налягане 6 часа след консумацията на сока.
 
Установява се, че ефектът е по-силен при мъжкия пол. При анализ на резултатите на мъжете в проучването, учените регистрират значително намаляване на кръвното, с около 4,7 пункта сред консумиращите червената натурална напитка.
 
Според експертите ползите на цвеклото се дължат на високото съдържание на нитрати.
 
Нитратите от хранителни източници, като цвекло и зелени листни зеленчуци, се превръщат в азотен оксид при усвояването им в организма. Азотният оксид отпуска кръвоносните съдове и ги разширява, което улеснява притока на кръв и допринася за понижаване на кръвното налягане.
 
Резултатите от проучването са отразени в сп. Nutrition Journal.

Още по темата:


реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Базалноклетъчен карцином на кожата - най-честият тумор

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
7 начина да направим кафето по-здравословно
7 начина да направим кафето по-здравословно
8 храни за блестяща кожа
8 храни за блестяща кожа
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Най-тиражираните заблуди за популярни диети
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising