ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бобовите намаляват риска от метаболитен синдром

Puls.bg   |   10 септември 2012   |   Коментари 1
   
   
Бобовите намаляват риска от метаболитен синдром

Източник: istockphoto

Консумирането на голямо количество бобови може да предотврати развитието на метаболитен синдром. Метаболитният синдром е съвкупност от физиологични смущения, характеризиращ се с увеличен риск от развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Изследването показва, че пациентите с метаболитен синдром консумират бобови храни средно 1,4 пъти на седмица, докато за контролната група този показател е 2,3.

80 мъже и жени с метаболитен синдром и 160 здрави доброволци участват в проучването. Кръвната им захар на гладно, артериалното налягане и холестеролът са измерени по стандартните методи. Хранителните навици на участниците в проучването са оценени чрез въпросници като приема на бобови храни е определен за всеки участник поотделно.

Проведеният анализ на резултатите показва, че мъжете и жените с най-висок прием на бобови имат по-ниско кръвно налягане, кръвна захар и холестерол в сравнение с тези с най-нисък прием. След отчитане на различията в начина на живот и хранителните навици се установява, че хората с най-висок прием на бобови имат 75% по-нисък шанс да бъдат диагностицирани с метаболитен синдром в сравнение с тези най-нисък прием. Тази прогноза важи дори и след отчитане на индекса на телесна маса (ИТМ). ИТМ е отношението на теглото на човек (в килограми) към ръста му (в метри), повдигнат на квадрат. Използва се като показател за определяне до колко здравословно е теглото при дадет човек.


Изследователите достигат до извода, че високият прием на бобови е обратнопропорционален на риска от възникване на метаболитен синдром или отделни негови симптоми.

Изследването не показва кои точно съставки на бобовите са отговорни за понижения риск. Други проучвания обаче показват, че това може да са влакнините, съдържащи се в семената на бобовите растения.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ivanka     2012-09-11 09:30:54
SUPER E
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
9 разпространени грешки при диетите
9 разпространени грешки при диетите
Храни, които трябва да избягваме
Храни, които трябва да избягваме
10 полезни храни за здрава и красива коса
10 полезни храни за здрава и красива коса
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Как здравословно да приготвим храната на барбекю?
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter