Бирата – полезна и вредна. Защо?

Puls.bg   |   11 юни 2012   |   Коментари 0
Бирата – полезна и вредна. Защо?

източник: IStockphoto

Бирата се определя като най-старата и консумирана алкохолна напитка в света и третата най-популярна, след водата и чая. 

 
Бирената мая, която е сред основните компоненти на пивото, е богат източник на хранителни вещества. От друга страна, бирата съдържа и алкохол, за който е известно, че може да доведе до сериозни отрицателни ефекти върху здраве.
 
Запознайте се с 4 ползи и 4 негативни въздействия от консумацията на бира...
 

1. Източник на витамини, минерали и флавоноиди

Бирата е богата на витамини от група В и на минерали, като магнезий, селен, калий, фосфор. Ечемикът и хмелът, използвани в производството на бира, са богати на флавоноиди, които имат мощен антиоксидантен ефект.
 

2. Срещу коронарна болест на сърцето 

Бирата е полезна срещу сърдечносъдови заболявания, поради съдържанието на витамини В6, В9 и В12. 
 
Изследвания показват, че честотата на коронарна болест на сърцето е по-ниска сред умерените консуматори на бира. Те са с по-нисък риск от летален изход от сърдечното заболяване, в сравнение със злоупотребяващите и въздържателите. 
 
Според учени съдържанието на витамин В6 в бирата помага за предотвратяване на провокираното от алкохола покачване на хомоцистеин в кръвта, рисков фактор за инфаркт и инсулт.
 

3. Холестерол 

Умерената консумация на бира подпомага здравето на сърдечносъдовата система и чрез повишаване на нивото на "добрия", HDL холестерол. Намалява се и риска от инфаркт с почти 30%.
 

4. Камъни в бъбреците 

Консумацията на бира може да понижи опасността от развитие на камъни в бъбреците при мъже на средна възраст. 
 
Според финландско изследване употребяващите пивото са с 40% по-нисък риск от проблеми с бъбреците. На какво се дължи полезното действие, все още не е установено.
 
 
Какви са негативните ефекти от редовната консумация на бира...
 

1. Бирено коремче 

Злоупотребата с бира може да насърчи абдоминално затлъстяване при мъжете и оформянето на бирено коремче. 
 
Смята се, че консумиращите калорични напитки са по-склонни към коремни мазнини, поради склонността си да пият по-големи количества, без да усещат ситост. 
 
300 мл бира съдържа около 150 калории. Светлото пиво, например, съдържа средно между 60-100 калории, затова е и по-предпочитано от жените. 
 

2. Киселини

Бирата съдържа мощни стимуланти на стомашната секреция и може да предизвика гастроезофагеален рефлукс и киселини в стомаха.
 

3. Кръвно налягане 

Всекидневната консумация на бира (приблизително 40 г алкохол) може да повиши кръвното налягане, което увеличава риска от сърдечносъдови проблеми. 
 

4. Цироза

Доказано е, че алкохолът причинява чернодробни заболявания, включително цироза. Според учени прекомерната консумация възпалява чернодробните клетки. 
 
Редовната и дългогодишна употреба на бира обаче също може да доведе до чернодробни заболявания. 

Още по темата:


реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата
Остеопороза - 3 стъпки за предотвратяването й

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Храни, които подсилват имунитета
Храни, които подсилват имунитета
Как естествено да си набавим витамин А?
Как естествено да си набавим витамин А?
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Неутолимият апетит, който унищожава диетата...
Кои са храните, от които кожата засиява?
Кои са храните, от които кожата засиява?
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising