ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Срещу пролетна умора – чаша кафе

Puls.bg   |   26 април 2012   |   Коментари 1
   
   
Срещу пролетна умора – чаша кафе

Смяната на сезоните може да повлияе на здравословното ни състояние и тонус. Настъпването на пролетта носи радост и добро настроение, но понякога е съпроводено с чувство на сънливост, умора, разсеяност, затруднена концентрация, чувство за общ дискомфорт - симптоми на т. нар. пролетна умора. 

 
След продължителната зима организмът се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали, които увреждат клетките и ДНК. 
 
Антиоксидантите, съдържащи се в различни храни и напитки, неутрализират действието на вредните молекули. Това помага за намаляване риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечносъдови заболявания, казват от Международния информационен съвет за храните. 
 
Според публикация в сп. American Journal of Clinical Nutrition кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти. Установява се, че само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти на порция от кафето.
 
Кафето помага за намаляване риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, и предлага известна защита от рак, според американски експерти. 
 
Епидемиологични проучвания в САЩ, Европа и Япония, показват, че компонентите на разтворимото кафе, различни от кофеина, спомагат за метаболизма на глюкозата, казва д-р Роб ван Дам, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве и Медицинското училище на Харвард.  
 
Кафето съдържа още кофеин, магнезий, калий, витамин B3, тригонелин, лигнани, хлорогенна киселина - антиоксидант, който забавя усвояването на глюкозата в червата. Според някои изследвания кафето може да подобри метаболизма на глюкозата чрез намаляване скоростта на усвояването й в червата, както и чрез стимулиране секрецията на хормона на червата глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който спомага секрецията на инсулин.
 
Разтворимото кафе съдържа полифеноли, които са особено активни в борбата срещу свободните радикали, като по този начин предотвратяват преждевременното стареене и развитието на хронични заболявания. 
 
Разтворимото кафе съдържа и хранителни влакнини. Според изследване на Департамента по химия на храните на университета в Хамбург, Германия, съдържанието на фибри в кафето може да варира, в зависимост от различни фактори, като вида на кафето, степента на изпичане и смилане и процедурата на варене.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Станислав Е     2012-04-26 15:47:14
Колко кафе е полезно да пие човек на ден. Аз пия по 2-3 качествено кафе
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Хранене
реклама
Галерия
Факти и фикции срещу махмурлук
Факти и фикции срещу махмурлук
Как да подобрим метаболизма си?
Как да подобрим метаболизма си?
12 суперхрани за мъже
12 суперхрани за мъже
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
11 грешки при отслабването. Как да ги избегнем?
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter