ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Физически издръжливите нямат деменция

Puls.bg   |   10 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Физически издръжливите нямат деменция

Източник: iStockphoto

Проучване, публикувано в медицинското списание Neurology, показва, че жените, които практикуват кардио упражнения и са по-издръжливи на натоварване, имат с 88% по-нисък риск от развитие на деменция, отколкото тези, които тренират умерено.

 

Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и др. Болестта на Алцхаймер, необратимо и прогресивно мозъчно заболяване, е най-честият вид деменция. Около 50 милиона души в световен мащаб страдат от деменция и всяка година има около 10 милиона нови случаи, според Световната здравна организация.

 

Новото проучване е включвало 191 жени в Швеция, на възраст между 38 и 60 години, които е трябвало да минат тест на велоергометър, за да се прецени здравината и издръжливостта на сърцето им. По време на теста се е измервало работното натоварване на жените въз основа на тежестта и съпротивата, които могат достигнат на велосипеда, преди да се уморят.

 

"Нивото, на което си толкова изтощен, че трябва да прекъснеш теста, е мярка за капацитета на работоспособност. Въз основа на показаните резултати жените са били разделени на три групи: 59 са били в групата с "ниска издръжливост", 92 – средна, и 40 с висока кардио издръжливост", казват изследователите.

 

Тези тестове са били проведени през 1968 г., а жените са проследени през 44-годишен период до 2012 г. През това време изследователите са проследили здравето им, като са фокусирали вниманието си на на това кои са били диагностицирани с деменция и кои не. Те са установили, че тези, които са прекъснали теста на велоергометъра преди максималното натоварване, са били по-голямата част от развилите деменция уяастнички в проучването.

 

 

Физическата активност е от особена важност по време на средната възраст, а не само през старостта, когато става дума за защита на мозъчното здраве и предотвратяване или забавяне на болестта на Алцхаймер и други деменции.

 

Резултатите от това изследване са допълнили доказателствата, фокусирани върху връзката между здравето на сърцето и деменцията. Други рискови фактори са заседналия начин на живот, консумацията на вредни храни, тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter