ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кои са ползите от физическата активност в средна възраст?

Puls.bg   |   05 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Кои са ползите от физическата активност в средна възраст?

Източник: iStockphoto

Колкото повече наблягаме на физическата активност, толкова по-предпазени ще бъдем от депресия и сърдечносъдови заболявания, показва ново проучване. Това е особено важно за хората на средна възраст.

 

Изследване с участието на 18 000 пациенти е показало, че тези, които отделят време за упражнения имат значително по-нисък риск от развитие на депресия, както и по-малка вероятност от летален изход вследствие на сърдечни заболявания, породени от депресия. А дори и да не страдаме от това психическо състояние, физическата активност самa по себе си ни защитава от кардиоваскуларни проблеми.

 

"Добре известна е връзката между депресията и проблемите със сърцето", заяви д-р Бенджамин Уилис, епидемиолог в Cooper Institute в Далас.

 

По данни на изследването е установено, че хората със сърдечносъдови заболявания са най-застрашени от развитие на депресия. А тези, страдащи от депресия, имат по-висок риск от сърдечен удар в по-късен етап от живота.

 

Д-р Сатжит Бхури, кардиолог в болницата Lenox Hill в Ню Йорк, заявява, че особено при пациентите с депресия, физическата активност е много важна, тъй като това състояние може да доведе до органични промени, увеличаващи риска от сърдечносъдови заболявания. За съжаление, е много малък процентът на хората, които поддържат условието – поне 150 минути седмично аеробна активност.

 

Добрата новина е, че няма ограничение на каква възраст можем да започнем да тренираме, твърдят специалистите.

 

 

„Никога не е късно да станеш от дивана“ казва Уилис. Примери за умерена до енергична активност включват: ходене, джогинг, плуване и колоездене. Той съветва обаче, преди да започнем нова програма за физическа активност, да се посъветваме с лекар.

 

За проучването Уилис и колегите му са събрали данни за 17 989 здрави мъже и жени на средна възраст 50 години, които са посетили клиника за профилактика. Данните са събирани от 1971 г. до 2009 г. Изследователите са изчислявали пригодността за физически упражнения от тестовете за тренировки, депресията от досиета на Medicare и смъртните случаи от сърдечни заболявания.

 

Независимо, че тежестта на депресията при участниците в проучването не е точно определена, изводите са подкрепили тезата, че упражненията са мощен антидепресант.

 

Докладът е публикуван в списание JAMA Psychiatry.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама
Галерия
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Артроза – как да отложим болките в ставите?
Най-сексапилните физически активности
Най-сексапилните физически активности
За крака като на звезда
За крака като на звезда
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Физическата активност при диабет е от значение - 2
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter